Förflytta dig till innehållet

Svensk expert: Finland kan utvinna mer berg- och jordvärme – vi kan ännu komma i kapp Sverige

Stefan Holmström
Kvinna i lobby med folk omkring sig
Norden står för 13 procent av hela världens produktion av geoenergi, säger Signhild Gehlin, vd för Svenskt Geoenergicentrum.
Det finns möjligheter att utvinna klart mer geoenergi i Finland. Det säger Signhild Gehlin, verkställande direktör för Svenskt Geoenergicentrum, en organisation som sprider information och skapar kontakter inom branschen. Geoenergi är det samlande begreppet för berg-, sjö- och jordvärme. – Finland ligger kanske tio–femton år…

Ja, jag vill läsa mer!

Prova nu ÅU Surf 12,95 € / mån

Redan prenumerant?

Dela artikeln

3 kommentarer: “Svensk expert: Finland kan utvinna mer berg- och jordvärme – vi kan ännu komma i kapp Sverige

  1. Jarl Ahlbeck skrev

    Det står spillvärme från kraftverket i Nådendal. Men enligt deras hemsidor gör de värme med värmepump från spillvärmen i avloppsvattnet i Åbo! Så något fel måste det vara, spillvärme i ett CHP-verk är contradiction in terms. Kan verka hårklyveri, men meningen med juttun är väl att informera och inte bara ropa ”hurra så vi alla är klimatvänliga”.

  2. ÅU skrev

    Då det gäller denna spillvärme talar också Åbo Energi om ”hukkalämpö”, det vill alltså ta tillvara energi som nu går förlorad.

  3. Jarl Ahlbeck skrev

    Utan att på nåt sätt försöka flyta ovanpå, skulle det vara bra om jounalisterna skulle veta lite mera om energiteknik för att kunna ställa de rätta kvistiga frågorna. Nu blir reportagen och intervjuerna mest som marknadsföringsjippon där även gammal skåpmat presenteras som något nytt och fantastiskt bra. Som att Åbo energi utnyttjar ”spillvärmen” i Nådendal. Det är ingen spillvärme, utan har ju i 100 år i Finland varit hela tanken med CHP, samtidig värme och elproduktion. I Tyskland hade det kanske varit något nytt. Att Sverige har mera jordvärme beror på att de har mera elektricitet från vatten- och kärnkraft, och nästan ingen CHP. Jordvärmen består till en tredjedel av färsk elektrisk effekt. Borrar man tillräckligt djupt kan man klara sig med mindre.

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter