Förflytta dig till innehållet

Endast finslipningar återstår vid Gillesgården – föreningarna flyttar tillbaka de kommande veckorna

Gillesgården. ÅU-foto


Den cirka ett år långa renoveringen av Gillesgården i Åbo centrum är så gott som färdig. De kommande veckorna kan föreningarna som haft sin verksamhet förlagd i huset flytta tillbaka.
– I dag flyttar vi faktiskt in en del möbler, och sedan kommer resten stegvis de kommande två veckorna. Det är endast några finslipningar som återstår av renoveringen, säger Tony Jäntti, vd för fastighetsaktiebolaget Svenska gården som äger Gillesgården.
Bland föreningarna som verkat i Gillesgården finns till exempel Marthorna, Röda Korset och scouterna som hyr lokaler direkt av Svenska gården, medan 10–15 föreningar hyr via Föreningsrådet, som i sin tur hyr av Svenska gården.
Jäntti säger att hyresnivån stiger en del på grund av renoveringen, men han tycker att hyrorna fortsättningsvis ligger på en måttlig nivå.
Svenska folkpartiet hör till de nya hyresgästerna i huset som ursprungligen skulle vara inflyttningsklart i oktober.

Gillesgårdens renovering

  • Ny husteknik har installerats, byggnaden har fått nya rör för värme, vatten och ventilation. Största delen av golven har också förnyats. Dessutom har en del nya utrymmen som möteslokaler, förråd och toaletter byggts.
  • I källarvåningen har man byggt förråd där föreningarna kan förvara sina saker. En del av den gamla källarsalen har avgränsats för förråden.
  • Källarens spegelsal som tidigare fungerade som samlingslokal kommer i fortsättningen att användas som förråd. Källarvåningen har fått några nya mötesrum, nytt kök och nya toaletter.
  • Hisstrumman har förlängts så att man i fortsättningen kommer med hiss ända upp till Loftet i husets vindsvåning. Tidigare gick hissen bara till andra våningen, den som ville fortsätta till tredje våningen fick ta trapporna.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter