Förflytta dig till innehållet

En vit månad verkar inte intressera studerande i Åbo – eller behövas

För Åbo Akademis studerande fortsätter festandet även i januari. I torsdags ordnades ett stort Back to school-evenemang, ett samarbete mellan flera föreningar vid ÅA, och även sitzar står på menyn.

Det betyder inte att januari handlar om att dricka sig dyngrak. Mycket handlar om att ha roligt och träffa studiekamraterna igen efter julens ledigheter – det märks då ÅU frågar studerande. Dessutom ordnar föreningarna en hel del annat program än fester precis som under resten av året.

Nicolina Nordman, ordförande för Åbo Akademis Studentkår, säger att den ökande trenden för att välja alkoholfria alternativ inte syns specifikt hos ÅAS i januari.

Nordman är inne på sitt femte studieår och har inte märkt att det skulle ordnas färre evenemang i januari.

Men det ordnas allt flera evenemang som är helt alkoholfria och på festerna finns alkoholfria alternativ.

”Säkert helt bra och deras grej”

Det finns många föreningar på ÅA – Kemistklubben är en av dem. Dess ordförande Viktor Löfgren säger att det över lag ordnas färre evenemang i januari men att det inte beror på att folk har en vit månad.

– Jag har hört om såna som har tipaton tammikuu, det är säkert helt bra och deras grej.

LÄS OCKSÅ

Kemistklubben erbjuder alltid alkoholfria alternativ på evenemang som exempelvis sitzar men majoriteten väljer drycker med alkohol i. Men visst märks trenden av att allt fler är intresserade av att välja bort procenten, säger Löfgren.

– Vi ordnar också en hel del annat program som spelkvällar, motionsturer och det finns planer på en vinterbadsutflykt. På självständighetsdagen kollade vi på balen tillsammans.

Nästa vecka inleder Kemistklubben dessutom sitt 100-års jubileumsår med en lite högtidligare tillställning.

kvinnor i stort rumAnnina Suominen
Elli Allenius, Emilia Perander och Fanny Broman deltar flitigt i studieevenemang men en vit månad berör dem inte då de ändå inte dricker mycket.

För Elli Allenius, Emilia Perander och Fanny Broman spelar den vita månaden ingen större roll även om de gärna deltar i studieevenemang.

– Jag har hört om det men jag tror inte att det är något som uppfylls för mig. Men det är en bra grej, säger Allenius.

Inte heller Perander eller Broman tror att en vit månad är något för dem. Ingen av dem är några extremfestare, men de deltar i studieevenemang ett par gånger i veckan.

kvinnor på rad, i vinterkläderAnnina Suominen
Amanda Tverin, Hanna-Maria Katajamäki och Sam Sågfors, alla förstaårsstuderande, är inga extremfestare och därför är en vit månad inget som gäller eller intresserar dem.

Amanda Tverin, Hanna-Maria Katajamäki och Sam Sågfors, alla förstaårsstuderande, påverkas inte heller av tipaton-trenden.

– Jag känner till att det är tipaton men det påverkar inte mig, jag är ingen storfestare. Säkert tar jag en drink den här månaden, säger Tverin.

Katajamäki kände inte till konceptet med en vit månad.

– Det påverkar inte mig. Jag har inte planerat att dricka mycket och går sällan på studiefester. Om jag går så dricker jag nog.

Sågfors säger i sin tur att hon går på studiefester då hon har tillräckligt med pengar och dricker det som bjuds då.

– Jag tror inte det kommer att påverka mig. Jag dricker ibland med en grupp som sysslar med rollspel.

två damer i vita och svarta tröjorAnnina Suominen
Inga drickhetsare. Wilma Westerlund och Emma Sauso har inte heller något behov av en vit månad. Ingendera känner någon drickhets, de brukar inte heller hålla koll på om eller vad andra dricker.

Wilma Westerlund och Emma Sauso som är inne på studieår nummer två satsar inte heller på en vit månad.

– Jag har inget behov av det. Det är inte heller så lätt då alla studieevenemang drar igång.

De deltar i studieevenemang i medeltal en gång i veckan, både fester och motionsevenemang. Ingendera känner någon drickhets, de brukar inte heller hålla koll på om eller vad andra dricker, konstaterar de.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter