Förflytta dig till innehållet

En vecka som advokat

man med mörk kavaj och glasögon ler mot kameran

Det här är en debattartikel, åsikterna är skribentens egna.

Min kollega Marcus Kevin öppnade vår kolumnserie (ÅU 21.1.2023) med att berätta om hur man som advokat ställs inför olika avtalsarrangemang och då måste kunna bestämma den relevanta detaljrikedomen som krävs för ett ändamålsenligt avtal. Jag tänkte berätta om hur en arbetsvecka som advokat kan se ut.

En av våra viktigaste hörnstenar för verksamheten delägare emellan – och förhoppningsvis har vi lyckats tillämpa detta i förhållande till resten av personalen också – sedan början av vårt samarbete har varit att vi jobbar för att leva och inte tvärtom. Hur klichéaktigt detta än låter. Snart kan ni bedöma hur det lyckades denna januarivecka.

Egentligen började veckan redan på söndagen med ett några timmars arbetspass på kontoret, eftersom jag hade en två dagars huvudförhandling i en avtalstvist mellan två bolag i mellersta Finland inbokat för tisdag och onsdag och behövde dubbelkolla att bevisen, anteckningarna, rättegångsplanerna och andra dokument som skulle med fanns i rätt mappar i rätt ordning.

En huvudförhandling är det som på vardagsspråk kallas rättegång. Den egentliga rättegången föregås av en skriftlig process, som förenklat innehåller en stämningsansökan inlämnad av käranden och ett svaromål inlämnat av svaranden, men som i allmänhet består av en hel del olika andra utsagor och invändningar beroende på hur ärendet utvecklas.

I slutskedet av den skriftliga processen hålls sedan ett muntligt förberedelsesammanträde i tingsrätten där parternas yrkanden och bevis genomgås för att säkerställa en smidig rättegång.

Måndag morgon började jag med att koka havregrynsgröt till mig själv och min son. Efter morgonmålet med barnen och fru bar det sedan av till kontoret där förmiddagen tillbringades främst med en genomgång av ett aktieägaravtal för ett kundbolag.

Lunchen efterföljdes som vanligt av veckomötet med kollegerna för att gå igenom nya uppdrag som kommit in under föregående vecka, uppdrag som behöver omhändertas under veckan samt eventuella lagförändringar och annat aktuellt.

Sedan var det dags att ringa huvudmannen för att gå igenom de praktiska arrangemangen under de kommande dagarna och att ta sig till järnvägsstationen. Väl framme på hotellet var det dags att ännu gå igenom sakframställan, det vill säga den talan som man ser på tv i början av en rättegång, men som i Finland inte är lika teatralisk, samt de skriftliga bevisen som skulle tas upp följande dag.

Efter detta ett kort videosamtal med dottern och en snabb portion wings på en bredvidliggande restaurang och sedan i säng.

På tisdagen ringer väckarklockan sju för frukost med huvudmannen. Snabb genomgång av dagens processtabell och sedan upp till rummet för att ännu en sista gång ta en titt på de dokument och anteckningar som är aktuella under förmiddagen.

Den första huvudförhandlingsdagen pågår till nästan 18.30 trots att dagen enligt processtidtabellen skulle avslutas redan vid klockan 16. Då vi kommer ut ur rättssalen bestämmer vi med huvudmannen att söka upp ett tyst ställe för middag och genomgång av dagen.

Efter det tar jag mig till hotellet och gör anteckningar från dagen samt ser igenom följande dags material, främst preliminära frågor till korsförhören för motpartens vittnen och noterna till slutpläderingen.

Följande dag går förmiddagen åt till att höra motpartens vittnen och för egen del främst att försöka få fram motstridigheter, oklarheter och i bästa fall förändrade sanningar i vittnesmålen. Efter lunch meddelar motparten att det sista vittnet inte hörs, vilket passar mig bra, eftersom det är min dotters födelsedag och jag gärna kommer hem innan läggdags. Då slutpläderingarna avslutats kommer vi iväg cirka 16, vilket betyder att jag ännu hinner hem på kalaset.

Torsdagen går åt till att läsa och svara på e-post som kommit under rättegångsdagarna samt att förbereda följande dags Teamsmöte och eftermiddagsmöte. Sticker hem redan efter fyra för att hinna umgås med familjen och ut på ett litet träningspass. Fredagen går åt till möten och sonens ishockeyträningar.

Så kan alltså veckan gå som advokat. I ärlighetens namn måste det dock sägas att vardagsjobbet oftast är mer som torsdag och fredag, men med mer skrivarbete.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter