Förflytta dig till innehållet

En ursäkt förändrar inte grundpersonligheten, ens hos politiker

blå botten med vit text där det står ÅU debatt

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

SFP och KD förefaller tro att en ursäkt eller vädjan om förlåtelse förändrar grundpersonligheten .

I sommar har regeringspartiernas politiker låtit förstå att vissa riksdagsmän och ministrar är lämpliga för ansvarsfulla politiska uppdrag bara de ber om ursäkt eller förlåtelse för olika livs- och mänskofientliga uttalanden de gjort i vuxen ålder .

Enligt vissa politiskt bevandrade akademiker bör dessa politiker inte heller belastas för uttalanden som personerna gjort som privatpersoner.

Båda dessa tankesätt står helt i strid både med vedertagen psykologisk och psykiatrisk forskning samt klinisk erfarenhet gällande mänskans personlighetsutveckling.

Mänskans grundpersonlighet bildas framför allt under barndomen och under ungdomsutvecklingen. Ungdomsutvecklingens inverkan på personligheten avtar efter 20 års ålder och vid 25 års ålder har den vuxna mänskans grundpersonlighet vuxit fram. Efter tjugofemårsåldern sker normalt inga stora förändringar i mänskans grundpersonlighet men personligheten kan genomgå vissa mindre förändringar som t.ex tilltagande ålder, utbildning och sociala förändringar medför.

Däremot förblir grundpersonligheten den samma högt upp i åldern. Ett undantag från detta är t.ex olika starka traumatiska upplevelser som kan förändra en vuxen mänskas personlighet, också grundpersonligheten, på många olika sätt.

1. Det man ger uttryck för i vuxen ålder (äldre än 25 år) i form av muntliga eller skriftliga uttalanden, avspeglar personens grundpersonlighet som utgör resonansbotten för allt vad personen känner, tänker, uttrycker och gör.

Inom psykologisk och psykiatrisk forskning och klinisk verksamhet vet man att en friskt stabil grundpersonlighet är en bestående egenskap som inte nämnvärt påverkas av yttre faktorer eller förändringar. Ett faktum som också avspeglar personlighetens konstans i vuxen ålder är att personlighetsstörningar utgör en ytterst behandlingsresistent egenskap.

Det är mot bakgrunden av ovanstående fakta som man bör förstå innebörden av de uttalanden som vissa politiker gjort. Deras uttalanden har varit och är uttryck för deras grundpersonlighet som varken ursäkter eller vädjan om förlåtelse förändrar!

2. Påverkas grundpersonligheten av i vilken roll man uttrycker sig ?

Det finns situationer då en person tillfälligt bör kunna leva sig in i roller och uttrycka sig på ett sätt som avviker från personens grundpersonlighet. Det gäller t.ex. skådespelare, underhållare och clowner. Politikerna torde inte höra till någon av dessa yrken. En vuxen persons grundpersonlighet är den samma oberoende av om man uttalar sig privat eller officiellt.

Det är lätt att förstå att Samlingspartiet och Sannfinländarnas läger med gemensam mun deklarerar ”syndernas förlåtelse”.

Men att SFP och KD ivrigt sjunger med i samma kör är ytterst förvånande och kan bäst förstås som en strävan efter både partipolitiska och personliga fördelar.

Christer Häggqvist
Läkare, specialist i barnpsykiatri, psykoterapeut
Vasa

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter