Förflytta dig till innehållet

En sönderskjuten älgstam på Kimitoön – ”Nya, inspirerade jägare och ledare efterlyses för att ge jakten och viltet på Kimitoön det värde den förtjänar”

blå botten med vit text där det står ÅU debatt

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Älgar. Undertecknad har jagat älg i snart 60 år. Under alla dessa år har älgstammen aldrig varit så liten som den är nu. Avskjutningen har tidigare följts upp med vinterräkning för att hålla en vinterstam på cirka 350–400 individer.

Den här mängden älg har varit lämplig enligt de flesta skogsägare, jordbrukare och av trafiksäkerhetsskäl.

De senaste tiden har välutförda vinterräkningar ersatts av uppskattningar efter avslutad jakt. Det här har resulterat i att älgstammens storlek överskattats. En stor del av älgarna har uppgetts fler gånger. Särskilt tjurarna rör sig på ett stort område och har därför räknats flera gånger.

Nu föreslår samlicensen (understödd av jaktvårdsföreningens styrelse?) vid licensansökan att vinterstammen 2023 är 260 stycken älgar trots att helikopterräkning gav en vinterstam på cirka 110 djur. Enligt helikopterföraren är felmarginalen vid helikopterräkning +/– 10 procent.

Även om felet skulle vara 50 procent kommer vi inte ens till 200 djur.

Bästa jägare, för att ha tillräckligt med älg för alla jaktlag behöver vi en vinterstam på 400 älgar på Kimitoön. Det här för att också vargen går hårt åt särskilt älgkalvarna.

En förutsättning för att hålla en stabil älgstam är en välutförd vinterräkning.

Jaktvårdsföreningens huvuduppgift är vårdandet av viltstammarna. Om ingen ändring sker i hur vi vårdar viltstammen på jaktvårdsföreningens område så går vitsvanshjorten mot samma öde som älgen.

Jaktvårdsföreningen saknar tyvärr för tillfället ledarskap och möteskultur som kan vända på den här negativa trenden. Nya, inspirerade jägare och ledare efterlyses för att ge jakten och viltet på Kimitoön det värde den förtjänar!

Rabbe Lindroos
Pensionär

Dela artikeln

2 kommentarer: “En sönderskjuten älgstam på Kimitoön – ”Nya, inspirerade jägare och ledare efterlyses för att ge jakten och viltet på Kimitoön det värde den förtjänar”

  1. Hanna Stenros skrev

    Jaha lite varg emellanåt så älg och hjortstammen växer till sig.

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter