Förflytta dig till innehållet

En salig blandning av rå energi – bitarna föll på plats fort för bandet Kärmes

Pressbild
fyra män och en kvinna sitter lutade mot en röd vägg
Kärmes debutsingel "Kuka lopulta pelkää" är den andra låten bandet någonsin skrev tillsammans.

Kärmes första singel ”Kuka lopulta pelkää” släpptes den 15 april och man har material klart för ett helt album. En andra singel ska släppas i juni och responsen har varit väldigt positiv.

– Allt det här trots att vi bara spelat live offentligt en enda gång, på Turun taiteilijaseuras halloweenfest i fjol, skrattar trummisen Simon Grundvall.

Han och gitarristen Sam Sihvonen är från Pargas, medan de övriga tre bandmedlemmarna bor i Åbo.

Bandprojektet fick sin början redan innan coronatiden som ledigt jammande, men hittade sina former rätt fort efter att samhället igen började öppna upp.

Kärmes

Sång: Lotta-Lucia Laine
Gitarr: Jan ”Abbath” Abrahamsson
Gitarr: Sam Sihvonen
Bas: Mathias ”Mattarn” Åkerlund
Trummor: Simon Grundvall

Snabbt har det i alla fall gått, skivbolaget Svart Records fick upp ögonen för bandet tack vare att en bandmedlem spelade upp en inspelning för skivbolaget och låtarna tog skruv internt hos dem.

De ville ha mera – och på den vägen är det.

– Trots att alla inte kände varandra sedan tidigare, så finns det nåt slags magi i luften som märktes av direkt, säger Sihvonen.

Alla bidrar – och ska göra det

Delar av bandet har tidigare spelat ihop i olika sammansättningar, men alla har väldigt olika bakgrunder och tillför sin egen särprägel till helheten.

Den ena kände den andra och ville göra något gemensamt, och till sist var det bara en basist som saknades. Men också den biten löste sig – och Kärmes hittade sin form.

– Det är nog just det som gör att det fungerar också. Om ett band bara bygger på en enda vision och alla följer den utan att ens se åt något annat håll, finns det en risk att dynamiken lider och att man antagligen går miste om en massa potential. Men nu känns det som att helheten blir större än summan av sina delar, resonerar Sihvonen.

Mångsidiga influenser

Influenserna är också många och brokiga (Muska, Tehosekoitin och The Hellacopters har nämnts av andra), men i grund och botten bygger det hela på ett hederligt och aningen rått sound och bra melodier. Man går all-in på det man tror på, utan att bry sig om vad någon annan tänker.

Bandet har 3–4 låtskrivare, alla bidrar med sin input och närmar sig helheten ur olika vinklar.

– Det är svårt att kategorisera sig som att man representerar en viss genre, vi vill egentligen bara göra bra musik, säger Sihvonen.

Att låttexterna är på finska var inte givet från början, men då sångaren Lotta-Lucia Laine frågade om det skulle vara okej att hon skrev på finska var alla de andra med på noterna.

– Det blir mer ärligt och äkta då man skriver på sitt eget modersmål i stället för på engelska. Djupet blir ett helt annat och budskapet mer nyanserat, säger Grundvall.

Trovärdigt. Det ordet känns väldigt rätt i det här sammanhanget.

Bra respons sporrar

Kärmes har en spelning på Indie-iltamat på Gamla stortorget i Åbo den 15 juli och den 7 augusti på Åbo Bokcafés minifestival PunX for Seitan.

– Det känns riktigt kul! Den respons vi fått har varit bra och vi har alla spelat så pass länge i olika band tidigare att man nog har en ganska sund inställning till det hela, säger Grundvall.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter