Förflytta dig till innehållet

En röst från det förgångna

blå botten med vit text där det står ÅU debatt

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Avvisningslagen. Då jag i olika medier läser om hur man försvarar stiftandet av den s.k. avvisningslagen (och förtrampandet av de mänskliga rättigheterna) är det som om man hörde en röst från det förgångna.

”Det vanliga folket vill naturligtvis inte ha krig; varken i Ryssland eller i England eller i Amerika, inte heller för den delen i Tyskland. Det är förståeligt. Folket kan alltid övertalas till anamma ledarnas budskap. Det är lätt. Allt man behöver göra är att berätta för dem att de blir attackerade och fördöma fredsivrarna för avsaknad av fosterländskhet och för att de utsätter landet för fara. Det fungerar på samma sätt i vilket land som helst.” ( Hermann Göring vid krigsförbrytarrättegången i Nürnberg 18.4.1946.)

Här har man modellen för agerandet kring avvisningslagen.

Folk borde inse vart det barkar om man inte följer människorättsavtalen. Även om de som drabbas i dag är ”någon annan”, så når det snart en själv också. Men då är det för sent att vakna till.

”Oberoende av om man stiftar den här lagen eller inte, kan Ryssland alltid hämta samma mängd människor till gränsen. Det är irriterande, att den här lagen på intet sätt gör det omöjligt för Ryssland att vid vår östgräns skapa just en sådan kris, som vi nu försöker undvika. Den här lagen förhindrar inte det. Med den här lagen bryter man mot de centrala bestämmelserna i Finlands grundlag och gör Finland till ett internationellt sett synnerligen märkvärdigt land och som ur rättsstatens synvinkel bryter mot rättsstatens principer.”

Professor emeritus Martti Koskenniemi 28.6.2024 anser att den här lagen inte påverkar Finlands säkerhet på något sätt. Han anser tvärtom att man med den skjuter sig själv i foten på många sätt.

Jag anser att avvisningslagen i alla dess former bör förkastas.

Ingmar Forne

Dela artikeln

En kommentar: “En röst från det förgångna

  1. Jari Hollsten skrev

    Ett enda bra har detta fört med sig. Putins nyttiga idioter och gamla sovjetbeundrare kommer i dagen en efter en.

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter