Förflytta dig till innehållet

En möjlighet att börja om — ta vara på den

Solstrålarna värmer och jag lättar på jackans dragkedja. Våren har kommit och naturen omkring mig vaknar till liv.
Jag har en känsla av att jag på något sätt missade vintern. Inte för att det var någon ordentlig vinter i år, det vill säga många minusgrader och snö. Ändå känns det att tiden har flugit iväg och jag har missat något.
Jag kommer bra ihåg julen och dess förberedelser och hur året började med fart och nya planer. Sen hände något och tiden sattes plötsligt på paus. Några veckor gick i förundran och med näsan klistrad vid teverutan för att se de senaste nyheterna. På jobbet stängde vi dörrarna och satte oss framför kameran. Inte för att vi kände oss hemma och bekväma med det, utan för att vi inte hade något val.
De första stegen var trevande och osäkra för man kände sig lite förvirrad när man stod och stirrade i väggen och pratade för sig själv. Mitt arbetsteam har alltid varit orädd och öppen för nya förslag, så vi satte oss i soffgruppen och började spela in diskussioner med olika tema.
Alla fina planer och program vi hade planerat för våren fick vi kasta bort eller skjuta upp på obestämd tid. Osäkerheten var stor och min favoritpsalm ”Blott en dag, ett ögonblick i sänder…” fick en helt ny mening.
Fast det kändes som om tiden sattes på paus så stannade tiden inte upp. Jag kan inte trycka på pausknappen, som man kan göra med en videofilm eller musikinspelning.
Och sedan bara fortsätta exakt där man slutade och man har således inte missat någonting av själva filmen eller musikstycket.
Den senaste tiden har våra planer och drömmar slagits i ruiner och framtiden verkar osäker och till och med lite skrämmande. Allt det trygga, vanliga och tråkigt monotona i vardagen har ändrats. Prioriteringar i livet har formats om.
Det kanske inte alltid känns så, men vi har faktiskt en möjlighet att börja om. Precis som mytologiska fågeln Fenix, som uppstår ur askan, kan vi också skapa något nytt. Frågan är, att tar vi till vara denna möjlighet som nu har öppnats för oss?
Lätt blir det inte, men vi har möjlighet att välja hur vi bemöter svårigheterna i livet och vad vi väljer att prioritera. Vi kan göra nya planer och nya drömmar och när vi sedan har facit i vår hand, så kan vi kanske konstatera att det i slutändan blev till och med bättre än vad vi från början hade tänkt.
Marith Leppäkari Lindberg
Präst i Finlands evangelisk-lutherska kyrka

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter