Förflytta dig till innehållet

"En koncentration av vård på svenska, ett välfärdscentrum för Åbobor och åbolänningar, är värd en vidare planering"

I sin insändare (ÅU 26.3.2019) återupplivar Ulla Achrén tanken om en egen svenskspråkig hälsocentral för Åboborna i anslutning till Åbolands sjukhus.
Idag verkar den svenska hälsocentralmottagningen vid Tallbacken 2 i Luolavuori.
Viktigaste orsaken till att den svenska mottagningen, skolhälsovården samt barn- och mödrarådgivningen inte för drygt tio år sedan placerades i anslutning till Åbolands sjukhus var att verksamheten skulle ha varit väldigt sårbar med bara två läkare.
Även konsultering hälsocentralläkare emellan är lättare när den svenska verksamheten ligger i anslutning till en större finsk hälsostation.
Framtiden för Åbolands sjukhus och omfattningen av dess verksamhet som ett tvåspråkigt sjukhus inom Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt är nu på agendan och därför är det aktuellt att också diskutera den svenska hälsocentralens medverkan.
Jag delar förhoppningen om att Åbolands sjukhus har en framtid där en omfattande operationsverksamhet fortgår, där de olika poliklinikerna finns kvar (och kanske har utökats med t.ex. geriatrik, palliativ vård och psykiatri) och där vård ges både på svenska och finska.
Förslaget att placera barn- och mödrarådgivningen, skolhälsovården och den svenska hälsocentralmottagningen i Åbo i anslutning till Åbolands sjukhus bör utredas.
För att enheten ska kunna betjäna patienter på ett tillfredsställande sätt, behövs det dock många fler läkare än de två som finns idag, oberoende av antalet specialistläkare vid Åbolands sjukhus. Även fler hälsovårdare behövs då.
En koncentration av vård på svenska, ett välfärdscentrum för Åbobor och åbolänningar, är värd en vidare planering.
Terhi Vörlund-Wallenius
Hälsocentralläkare vid Tallbacken 2

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter