Förflytta dig till innehållet

En julpredikan


När min väninna frågade av sin 18-årige son vad han önskade sig i julklapp svarade han ungefär så här: ”Det som jag vill ha i julklapp kan man inte köpa för pengar”. Kloka ord av en ung vuxen man.
Det som är viktigt på riktigt kan inte köpas för pengar. De allra största julklapparna vi kan ge och som vi kan få är gåvor som inte kan paketeras in. De här gåvorna kan inte förvaras i ett gåvoskåp. De kan inte sparas. De är ovärderliga. De är oersättliga. Att få ta del av dessa gåvor är nåd. Förunderlig nåd.
Livet är en gåva. Vi får leva. Vi får andas. Vi får uppleva, se, känna, smaka, höra, dofta. Vi får dricka en kopp te med en god vän. Vi får läsa en medryckande bok. Vi får skapa konst och musik. Vi får vara med och bygga den här världen. Vi får leka, skratta, gråta, kramas. Livet är en gåva. En bräcklig gåva. En gåva som vi behöver vara rädda om, som vi behöver ta tillvara på. Livet är en gåva av Gud. Vi finns därför att Gud vill oss, därför att Gud älskar oss.
Kärleken är en gåva. Vi får älska. Vi får älska våra älsklingar, familjen, vännerna. Vi får älska arbetskamraterna, körkompisarna, sportlaget. Och djuren förstås! Vi får älska dem som vi delar vardag med, dem som vi delar fest med, dem som vi på dödsbädden kommer att önska att vi tillbringat ännu mera tid med. Ja, till och med dem som vi har svårt med får vi älska.
Kärleken är en gåva. Vi är älskade. Även när vi känner oss som ensammast i världen är vi älskade. Även när vi känner oss som de mest misslyckade i världen är vi älskade. Vi är älskade av våra nära och kära och vi är älskade av Honom som gav upp allt, som ville gemenskap med oss, som ville leda oss. Han som föddes i ett enkelt stall och vars födelsedag vi firar på julen. Han som lovade att han är med oss alla dagar intill tidens slut.
Förlåtelsen är en gåva. Vi är förlåtna och vi får ge förlåtelsen vidare. Vi behöver inte gå omkring och känna att vi inte duger, att vi inte räcker till, att vi inte klarar av. Julens budskap är att förlåtelsen är en gåva som vi får ta emot av Honom som kom till oss som ett nyfött barn. Det är en gåva som vi får ge vidare. Vi får förlåta dem som gjort oss illa. Det befriar.
Julens största gåva och mirakel är att Gud kom till oss i form av ett nyfött barn. Det är nåd att få ta del av julens gåvor. Förunderlig nåd. Det är nåd att få ge vidare julens gåvor. Förunderlig nåd.
På julen får vi sjunga: ”Dagen är kommen. Kärlek triumferar. Kristus är född åt oss i Betlehem, hälsad av änglar, väntad av all världen. O kom låt oss tillbedja, o kom låt oss tillbedja, o kom låt oss tillbedja vår Herre och Gud”.
 

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter