Förflytta dig till innehållet

En historisk chans för Åboland

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Precis då man har återhämtat sig från ett val så står ett annat inför dörren.
Europavalet går av stapeln den 26 maj och redan idag kan man rösta. SFP har många bra kandidater på sin lista, inte minst Nils Torvalds som har gjort en utomordentlig insats som Svenskfinlands europaparlamentariker.
För oss är det mycket viktigt att det finns en finlandssvensk parlamentariker i Bryssel som förstår vår vardag i Åboland. Den som har följt med SFP i tidigare val vet att det ofta gås en hård kamp om andra platsen på listan då det finns en sittande parlamentariker.
Den som blir andra är också den som blir invald om den sittande av någon anledning väljer att lämna sin post. Det färskaste exemplet på det här var invalet av Torvalds efter att Carl Haglund lämnade Europaparlamentet då han blev partiordförande för SFP.
Enligt Svenska Yle finns det en kandidat på listan som kan utmana Torvalds, nämligen Ida Schauman. Ida har en stark nationell profil och är känd också utanför vår egen region. Hon är en stark röst för Åboland, vilket hon bland annat har visat de senaste veckorna i frågan om Åbolands sjukhus.
För första gången sedan Finland blev medlem i EU har Åboland en reell chans att välja både en Europaparlamentariker och hens ersättare från Åboland, vi ser nämligen gärna sommarboaren Torvalds som en åbolänning. Det skulle vara historiskt om Åboland lyckas trygga en åboländsk röst i Helsingfors och en i Bryssel under samma vår. Det kräver ändå att Åboland faktiskt röstar.
Därför vill vi uppmana alla läsare att gå till valurnan och rösta för ett åboländskt namn i Bryssel.
Christian Brander
Iniö
Sixten Laine
Rosala
Kjell Wennström
Åbo

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter