Förflytta dig till innehållet

En helhet inom företagsamhet erbjuds nu för alla årskurser i skolan

Åbo Underrättelsers logo

Det har sagts att ”lamabarnen” och coronatidens unga har utsiktslösheten gemensamt, eftersom framtiden inte kan planeras särskilt långt. Många har frågat sig hur vi kan hjälpa unga att tro på framtiden och hitta sin egen plats. Det har vi på Ekonomi och ungdom TAT också funderat på.

Från början av det här året erbjuder TAT Företagsbyns avtalskommuner lektionsinnehåll i företagsamhetsfostran enligt läroplanen för alla årskurser, utan tilläggsavgift.

Företagsamhetsfostran, alltså undervisning i arbetslivs- ekonomi- och företagsamhetskunskap har varit en del av läroplanen i skolorna redan under många år. TAT:s lärandehelhet Företagsbyn – alltså lektioner i skolan och en dag i ett miniatyrsamhälle – har även på det här området varit ett betydande medel för att ge färdigheter som är viktiga med tanke på framtiden för barn och unga. Företagsbyn är en helhet som är internationellt belönad, håller en hög pedagogisk kvalitet och älskad av barnen.

Nästan 100 000 sjätte- och niondeklassare får uppleva denna helhet årligen.
TAT har också utbildat sjätte- och niondeklassarnas lärare i att hålla Företagsbyn-lektioner och samtidigt erbjudit fortbildning om arbetslivet, ekonomi eller företagsamhetsfostran.

Utöver de elever som är i Företagsby-ålder erbjuds tjänsterna nu avgiftsfritt för alla årskurser i grundskolan samt gymnasier och yrkesskolor. Till helheten hör också bland annat den digitala läromiljön Cashhjälte, Duunikone, instruktioner för att ta i bruk tjänsterna och fortbildning för lärare, våra experters stöd och olika evenemang.

Att uppleva Företagsbyn ökar enligt undersökningar på ett jämlikt sätt bland annat ungas ekonomi- och arbetslivskunskaper, förståelse för företagens samhälleliga betydelse, likabehandling och iver att söka sommarjobb.

Vårt kunnande på det här området hämtar vi i fortsättningen till hela skolstigen, från grundskolan till andra stadiet.
Ekonomi och ungdom TAT:s helhet försäkrar med en hög pedagogisk kvalitet, att varje ungdom blir inspirerad av arbetslivet, lär sig hantera sin ekonomi och vill fungera som en företagsam medlem av samhället. Det här skapar förutsättningar för olika regioners livskraft, men ger framför allt varje ung person en möjlighet att hitta sin egen plats i ett föränderligt samhälle.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter