Förflytta dig till innehållet

En familjevänlig arbetsgivare är guld värd

Ljushårig leende kvinna.
Johanna Molin.

Jag måste erkänna, att vår familj (hittills) kommit ganska så lätt undan pandemin vad gäller familjeliv och arbete.

Visserligen har vi drabbats av permitteringar, men från en positiv synvinkel har vi haft mycket mera tid tillsammans och sparats från en hel del logistik, det som enligt mig tynger mest under småbarnsåren.

Dessutom har båda föräldrarna familjevänliga arbetsgivare, något som vi uppskattar otroligt mycket.

Vad är då ren familjevänlig arbetsgivare? Jag talar såklart mest från min egen synvinkel och erfarenhet, men under mina år som mamma har jag haft lyckan att ha arbetsgivare som på olika sätt enligt mig kan klassas som familjevänliga.

Flexibiliteten gällande arbetstider har underlättat det logistiska, möjligheten att jobba distans sparar några maskiner bykande på kvällarna men det allra viktigaste har absolut varit empatin och förståelsen från de chefer jag haft.

När jag stressad ringt och rapporterat om obligatoriska rådgivningsbesök mitt på dagen har chefen påmint att det tillhör livet.

Igen hemma med sjuka barn och möten måste förflyttas, ingen fara säger chefen, jag tar mötet och ringer upp dig senare.

Snoriga barn som plötsligt invaderar Teams-mötet just när mamma skall prata, chefen och kollegorna bjuder på och sjunger några barnsånger och övar sin bästa skolsvenska med en rad roliga ord.

Eller, kanske det mest spännande trots sin naturlighet, att ringa till chefen och berätta att det nalkas mammaledighet inom närmaste framtid. ”Oh vad underbart, jag är så glad för din skull, kom ihåg att ta hand om dig själv så att du orkar med vardagen”.

Jag har också uppskattat, att arbetsgivaren frågat hur vi mår och om jag vill hållas ajour om företagets händelser under mammaledigheten.

Jag vill påpeka, att familjevänlighet inte bara handlar om barnfamiljer. I sin helhet handlar det om förståelse och empatisk inställning till olika livssituationer.

Då min farmor hamnade på åldringshem på grund av minnessjukdom kändes det extra tungt, min chef uppmuntrade mig då att åka till åldringshemmet på en lite längre lunchrast alltid då möjligt. Vilken känsla av lättnad, uppskattning och tacksamhet jag kände.

Dessa mänskliga och empatiska små gester ger den anställda så otroligt mycket. Att på detta enkla sätt investera i arbetstagarens välbefinnande har fått mig att orka bättre, uppleva mindre stress vilket i sig ökar både motståndskraft och produktivitet, dessutom ökar engagemanget och viljan att ge det lilla extra när i sin tur min chef, kollega eller arbetsgivare behöver det.

För att inte tala om den employer branding som det skapar. Jag berättar gärna vidare och tipsar andra om familjevänliga arbetsgivare.

Kort och koncist kan man väl påstå att familjevänlighet är empatiskt ledarskap och arbetsgemenskap, att bry sig om varandras välbefinnande och ha förståelse för olika livssituationer och att ge arbetstagaren möjligheten att smidigt kombinera arbete och familjeliv med hjälp av flexibla arrangemang och tillit.

En god ledare skapar även en atmosfär där familjemedlemmar, nära och kära uppskattas och ses som en viktig del av arbetstagarens liv.

Jag kommer att göra mitt bästa för att göra arbetslivet familjevänligare, erfarenheten har bevisat att det verkligen lönar sig.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter