Förflytta dig till innehållet

"En av de tuffaste sporterna som finns" — Pargas roddklubb har plats för både elit och nybörjare

en man som ror
Karl-Manfred Karlsson är en av medlemmarna i Pargas roddklubb, som har verksamhet för både dem som vill satsa på tävlingar och för dem som vill ha det som hobby. Till vänster om Karlsson ror Rick Bergman. Foto: Annina Suominen

Det blåser nästan lite för hårt den här eftermiddagen, då några medlemmar i Pargas roddklubb ska träna. Därför styr de kosan från sitt båtskjul vid Malmnäs strand över Kyrkfjärden till Lillholmen, där det är lä.
Roddarna tar sig fram snabbt i sina bara några tiotals kilo tunga båtar. Snabbare än motorbåten där klubbens ordförande Joacim Blomster och reportern sitter. Blomster leder träningarna och i dag blir det att öva på korta, snabba sträckor.
– En snabb roddare kan ta sig fram en halv kilometer på 1,5–2 minuter, beroende på båttyp. 2 000 meter är den vanligaste tävlingsdistansen. Roddarna är ensamma, två, fyra eller åtta i båten, säger Blomster.

en man i motorbåt

Joacim Blomster är ordförande för Pargas roddklubb. Foto: Annina Suominen

Rodd är en av de tuffaste sportgrenarna som finns. Elitroddare hör till dem som har störst syreupptagningsförmåga. För reportern kommer det också som en överraskning att benstyrkan är viktigare än armstyrkan i den här grenen.
– Men all styrka och uthållighet är nog viktig. Det gäller att vara mycket stark i hela kroppen.
Träningspassen ser olika ut från dag till dag, men det är inte ovanligt att de erfarna roddarna ror 15–20 kilometer per gång.
– Oftast är någon grupp här och tränar varje kväll, sex dagar i veckan. Vintertid tränar man bland annat styrketräning, springer eller tränar med någon av våra roddmaskiner.

En av medlemmarna tävlade i OS

Pargas roddklubb grundades i sin nuvarande form 1949. Blomster gick med i klubben år 1994.
– Det var min dåvarande jumpalärare som lockade med mig. Sedan dess har jag varit fast – på ett bra sätt. Passion krävs nog i den här sporten, säger han.
De som är med i roddklubben väljer själva om de vill tävla eller inte. Blomster har gjort det tidigare, som flera andra medlemmar har han tävlat i FM. I år åker flera medlemmar till FM-tävlingarna i Valkeakoski.
Roddklubben har rönt många framgångar längs med åren, och under OS i Atlanta år 1996 kom en av deras medlemmar, Pargasbon Tomas Söderblom, på 14:e plats i singelscull.
I dag har Pargas roddklubb cirka 25 aktiva medlemmar, såväl yngre som äldre. Den äldsta är över 70.
– Vem som helst är välkommen hit och testa sporten. Vi tar gärna emot nya juniorer. Helst ska man vara 11–13 år gammal åtminstone, eftersom man måste kunna simma, säger Blomster.
Roddarna följs oavsett alltid av en ledare i motorbåt, som vid behov kan hjälpa om det uppstår problem.

en man i roddbåt

Benjamin Lindblom. Foto: Annina Suominen

Rick Bergman och Karl-Manfred Karlsson hör till dem som deltar i kvällens träningspass. De har varit medlemmar i tio respektive nio år. Båda två testade sporten via skolan och blev förtjusta i den.
– Det krävs stark vilja i den här sporten, och ork att pina sig igenom träningspassen, konstaterar Karlsson.
Benjamin Lindblom har också varit medlem ett bra tag, i tio år.
– Mitt mål var att växa och bli bra i någon sport, och det har jag lyckats med, säger han.
Samtliga satsar på att delta i FM-tävlingarna i år.

Pargas roddklubb och lite historia

  • Pargas roddklubb firade 70 år 2019 och grundades i sin nuvarande form 1949. Starten för klubben skedde dock redan 1937 då industriarbetare på Pargas Kalkberg Ab började ro tillsammans.
  • Finlands första organiserade roddtävlingar för allmogebåtar, med olika antal roddare i båten, arrangerades 1875 i Kuopio.
  • 1910 grundades Finlands roddförbund som år 2006 hade 80 medlemsföreningar.
  • OS-gren har sporten varit sedan starten 1896, fast de första tävlingarna i Aten måste inhiberas på grund av storm.
  • En av de mest kända roddarna i Finland kommer från Vemo i Egentliga Finland: Pertti Karppinen som bland annat vann OS-guld i singelscull i Montreal 1976, Moskva 1980 och Los Angeles 1984.
  • Vid OS i Peking 2008 tog Finland sina första medaljer i rodd för damer. Sanna Sten och Minna Nieminen erövrade då silvret i dubbelscull lättvikt.

    Källor: Pargas roddklubb och Uppslagsverket Finland

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter