Förflytta dig till innehållet

”En 14-årig pojke som vill ha godnattpuss är nog gulligt”

Kvinna i prästdräkt.

Jag bad våra barn att skriva julklappslista. Med sina allra vackraste bokstäver skriver den ena sin lista, målmedvetet och målinriktat. Hen bläddrar sida efter sida i leksakskatalogen och funderar, vad vill jag ha.

Listan på saker hen vill ha är många, den ena leksaken efter den andra. Listan har plats för tio saker, så man måste väga in olika alternativ. Jag tror att hela projektet tar över en timme. Den andra är klar med sin lista efter en minut.

Deras listor finns på mitt skrivbord, bland alla andra papper med otaliga anteckningar om saker som skall bli gjorda och mina önskningar beträffande jobbet för år 2021. Listan med tre ord är slarvigt gjord men fylld av kärlek och personlighet. Listan med tio leksaker är skriven med vackra bokstäver och lättläst.

Längtan efter att få fira jul finns hos dem båda, men på två olika sätt. Ena gillar sångerna, pyntandet och traditionerna och vill sprida glädje åt alla. Hen vill vara med, vi behöver inte vara nära, men hen vill vara där många andra är. Den andra trivs ensam med sina projekt och sina funderingar. Samtidigt som hen gillar att sitta nära och kramas. Älskar att krypa upp i famnen och fundera på livets verklighet.

Julen firas även i år, men vi tvingas att fundera kring våra traditioner och behov. Julen är inte hotad, men den kräver av oss att prioritera och omorganisera.

Vad är det viktiga för dig? Hur skulle din lista se? Några ord slarvigt nerplitade eller välorganiserad och förberedd? Vad finns högst på din lista?

Att göra en lista och skriva ner saker visar för oss en del av oss själva. Vi är olika och vi reagerar olika på vår omgivning. Men under ytan finns så mycket mer än det som syns utanpå. Vågar vi le mot varandra och fråga varandra om vi kan hjälpas åt? Vågar vi se varandra i ögonen och på så sätt visa att vi tål att se allt som den andra känner skam över. Vågar vi krypa intill dem vi älskar?

Jag kan vara den som dribblar snabbast på fotbollsplanen eller den som sjunger ljudligast på festen, men i detta finns det så mycket mer. På min önskelista står även i år de vackraste julsångerna. I år får jag sjunga här hemma och samtidigt streckar jag i år över de vackraste julsångerna.

Gemenskapen saknas och jag orkar inte mer fascineras över sändningar via webben och den virtuella gemenskapen. På min lista vill jag skriva tid för godnattpuss åt barnen varje kväll hela år 2021.

För jag vill uppleva uttrycket, ”14-årig pojke som vill ha godnatt puss är nog gulligt”. Vägen dit är lång och vad som helst kan ske, men det är min önskning; att få känna känslan av en tonåring som kramar om mig och säger; jag gjorde en lista på tio saker, men ni är nog ändå högst på listan om man måst välja.

Detta är julen för mig i ett nötskal; Vissa som är otåliga men närvarande i stunden lik Maria. Dom andras villkorslösa kärlek, som nyfödda barnet och hos alla glimmar ögon över stundens helighet, allt blev nog bra trots att det inte blev som planerat och enligt traditionen.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter