Förflytta dig till innehållet

Emil från Ekenäs sade upp sig och flög till toppkrog i Köpenhamn

Privat
Emil Järvinen
Emil Järvinen från Ekenäs gör sin kockpraktik i Danmark.

Efter att ha jobbat i byggbranschen sedan han var 15 år fick nu 23-årige Emil Järvinen i Ekenäs nog, sade upp sig och flög till ett restaurangkök i Köpenhamn en månad senare.

Där är han nu på ett stipendium från Axxell i Karis där han utbildat sig till kock på kvällstid de två senaste åren.

Vägen till Köpenhamn har inte varit så rak som man kanske kunde tro om man ser på hans bakgrund. Vägen dit har också tagit en färjförsedd krok via Åbolands skärgård.

Emil Järvinen jobbar som kock.Privat
På Lago får Emil Järvinen laga nordisk mat på ett hållbart vis.

Emils morfar Hans ”Hasse” Lundström är en omtyckt och långvarig krögare, nu verksam på Fyren i Ekenäs, så Emil har vuxit upp i kök och alltid varit intresserad av mat. Ändå var det husbyggare Emil blev till att börja med.

– Jag vet inte varför det tog så länge för mig att inse att mat kunde vara min grej, säger han.

Kanske var den för nära inpå.

Emils goda vän Johnny Winstén gav ändå med ett ”Du kan ju laga mat, varför söker du inte till Axxell?” den knuff i riktning köket som behövdes.

Axxell bra skola

Emil började Axxells vuxenutbildning för kockar i Karis och kommer efter sin sista praktikperiod och de sista skriftliga uppgifterna de närmaste veckorna att ta en grundexamen inom restaurang- och cateringbranschen.

Axxell har varit bra för Emil.

– Svårighetsgraden är lämplig och att kasta ut oss på fältet direkt är ett bra koncept. Det är där man lär sig och via Axxell är det lätt att få jobb i kök. Min lärare Thomas Landén har varit guld värd för mig. Han har varit en bra lärare och hjälpt till med att fixa jobb.

Via Farmors

Studierna som i huvudsak sker kvällstid och genom arbetspraktik har delvis präglats att coronarestriktioner och har för Emils del tagit cirka två år i anspråk. Men under tiden har det blivit allt klarare att det är maten som är hans grej.

Detta har bland annat klarnat på Högsåra och Farmors Café dit samme Johnny lockade med Emil till jobb i köket. Johnny är flerårig kock på det populära sommarkaféet.

– Johnny är min största förebild och Farmors Café är det bästa stället att jobba på. Det är tungt men man tar hand om varandra där. Jag trivs att jobba under press och när det är hektiskt. Jag mår bra av att prestera.

På fullsatt krog

Farmors Café spelar en ganska avgörande roll i Emils historia. Det var via Amanda Enberg som driver kaféet som Emil kom i kontakt med Köpenhamnsrestaurangen Lago, där Amanda hade bekanta.

Lago är en bistro som specialiserat sig på grön och ekologisk mat ackompanjerad med naturviner. Det är en liten men ansedd restaurang.

– Det är fullsatt mest hela tiden. Också köket är litet men vi lagar många rätter ändå.

Köpenhamn är nummer 1

På Lago lagar man modern nordisk mat med hållbarhet i fokus.

– Det är just sådan mat jag är intresserad av. Köpenhamn är bäst i världen på mat just nu. Det är det nya Paris. Och jag vill vara runt den bästa maten för att bli så bra som möjligt.

Nu vill Emil samla erfarenhet i några år.

– Eventuellt öppnar en egen mysig liten restaurang någon gång. Jag vill ju tillbaka till Ekenäs men det är ännu öppet.

Varför ska man utbilda sig till kock?

– Mat behövs alltid och just nu är behovet av kockar stort. Man kan få jobb var som helst. Vill du flytta till Danmark och jobba på en restaurang så är det bara att göra det. At jobba på restaurang är superroligt. Man blir som en familj. Det är en helt annan samhörighet än på andra arbetsplatser.

Om man vill följa med Emils tid i Köpenhamn kan man följa hans Instagramkonto emil_incopenhagen.

Dela artikeln

En kommentar: “Emil från Ekenäs sade upp sig och flög till toppkrog i Köpenhamn

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter