Förflytta dig till innehållet

Eloranta har fel om vårdreformen

Riksdagsledamot Eeva-Johanna Eloranta (SDP) tar till storsläggan (ÅU 19.4) mot vårdreformen och hon lyckas inte på en enda punk ge rätt upplysning om den. Rätt information finns det ingen brist på då dess utredningsmaterial består av över tiotusen sidor.
Det fina är att ministeriet även har listat de vanligaste missuppfattningarna om reformen och bemöter dessa med sakargument. Alla de missuppfattningar Eloranta beskriver finns på den listan.
Något mer seriöst borde en riksdagsledamot uppträda i offentlig debatt och känna ansvar för en förbättrad vårdnivå för medborgarna, även för de fattigare och deras vårdtillgång i grundvården. För hundratusentals arbetslösa, pensionärer och barnfamiljer. För dem som nu är hänvisade enbart till HVC då de saknar pengar till andra alternativ.
Löntagarna ges snabb och gratis personalhälsovård och de som tecknat privata sjukförsäkringar eller har gott om pengar att besöka vilken läkarcentral de önskar.
Eloranta har helt missat att expertisen är för reformen. Både ministeriets experter, närapå alla sjukvårdsdistrikt, flera professorer i social- och vårdvetenskaper, THL som är landets expertorgan för vården och dess utveckling, regeringens utomstående vårdexperter och den referensgrupp som består av EU-ländernas bästa sakkunniga.
Eloranta beskyller privata centraler för att de utan orsak skulle överföra patienter till centralsjukhusens specialistvård. Utan att hon alls vet att dessa sjukhus dagligen returnerar en stor mängd remisser till grundvården och uppmanar att göra grundligare undersökningar innan remisser sänds på nytt.
Eloranta har inte heller läst resultaten av de omfattande pilotprojekten med reformkonceptet för tiotusentals patienter och som visat att HVC sänder större andel remisser till specialistvården än vad de privata centralerna gjort. I år utökas dessa projekt kraftigt och patienterna är ivriga att få valfrihet att besöka privata centraler i stället för HVC.
Urval gör ingen privat central utan patienter som anlitar valfriheten tas i anmälningsordning. Elorantas hårda beskyllningar saknar helt faktabakgrund.
Eloranta beskyller regeringen för stor brådska då en vårdreform behandlats av alla regeringar sedan 2005 och SDP har varit med i hälften av dem, men inga resultat har uppnåtts. Nu har vi ett resultat i riksdagen. Eloranta vill förbjuda att även de fattigare får välja vilken vårdcentral de anser att bäst sköter deras vård. Att hon stöder sådan utslagning mot de fattigare är skrämmande.
I dag sköter 300 kommuner vården och det innebär en dyr byråkrati jämfört med att den efter reformen sköts av 15 vårdområden. Det är viktigt att satsa en större andel av vårdbudgeten på själva patientvården än, som i dagens läge, på en ofantlig byråkrati. Alla socialdemokratiska partier i Norden stöder valfrihet i grundvården utom SDP i Finland som markerar sin socialreaktionära agenda som hårt drabbar de vårdbehövande med hälsovådliga följder.
Bo Holmberg
Karis

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter