Förflytta dig till innehållet

Elomatics nya vd från Åbo jobbar för en miljövänligare framtid – ”Vi är unika inom området”

Kim Lund
en leende man står vid en å
Tom Lind började som vd på Elomatic i måndags. Han tror på en stakt tillväxt i sektorer som har med hållbar utveckling att göra.

Elomatics nya vd Tom Lind har varit på jobb endast en vecka då jag träffar honom i företagets kontor i det så kallade Vita Huset på Östra strandgatan.

Här jobbar cirka 300 människor och Lind har haft fullt upp med möten och personliga träffar med de anställda. Från sitt arbetsrum har han fri utsikt över Aura å och museifartyget Sigyn som ligger precis mittemot.

– Tidigare i veckan såg jag en segelbåt på väg mot gästhamnen. Jag seglar själv så det är ganska mysigt att stå här och titta ut.

en man står vid ett fönsterKim Lund
Tom Lind har seglat hela sitt liv och är därför glad över att ha sitt arbetsrum med utsikt över Aura å där han kan se segelbåtar på väg till gästhamnen.

Elomatic är ett ingenjörs- och konsultföretag med många järn i elden. Företaget är verksamt bland annat inom bioteknik- maskin- marin- och läkemedelsindustrin. Just nu är man med och utvecklar ett område i Nådendal där det på sikt ska tillverkas vätgas och ammoniak som kan användas som miljövänligt bränsle i fartyg.

LÄS OCKSÅ

Och just det här med att utveckla nya klimatsmarta lösningar inom sjöfarten och industrin är något av Elomatics specialitet.

– Vi är unika inom området. Vi vill fortsätta växa och ta fram nya teknologier som för oss mot ett klimatneutralt samhälle. Det finns en klar beställning på sådana produkter, men för att komma vidare behövs det en strängare lagstiftning och mera vilja. Många rederier och företag är fortfarande lite konservativa och satsar på gammal teknologi, säger Tom Lind.

Det finns plats för vindkraftsparker på södra Östersjön och norr om Åland.

Tom Lind

Han tror också att det finns en stor potential i att utveckla alternativa metoder att producera elenergi med ickefossila bränslen.

LÄS OCKSÅ

Vindkraft är en sådan metod. Elomatic har redan utvecklat en teknik där vindkraftverket färdigmonteras med kran i hamn. Därefter bogseras det ut till rätt plats och sänks sedan ned.

– Det finns plats för vindkraftsparker på södra Östersjön och norr om Åland. Där skulle de vara tillräckligt långt borta från land och bebodda områden. Vi söker hela tiden nya och konkreta projekt och så fort vi får en beställning sätter vi igång.

wn man står framför ett stort vitt husKim Lund
Elomatic är ett familjeföretag som grundades 1970. Det har cirka 1 300 anställda i 20 länder. I fjol var omsättningen drygt 100 miljoner euro. I kontoret bakom Tom Lind jobbar cirka 300 personer.

Elomatic har traditionellt haft goda kontakter med Åbo yrkeshögskola och universiteten. Lind är Åbo Akademi- alumn och disputerade vid kemisk- tekniska fakulteten år 2005.

Han ser gärna att samarbetet med akademin utökas, det gynnar båda parterna, säger han.

– Vi kan hjälpa till och erbjuda vår kunskap till exempel inom den tekniska utbildningen medan vi har ett ständigt behov av nya och unga människor med kreativa tankar och idéer. Dagens unga tänker också annorlunda än vår generation och de är betydligt mer miljömedvetna.

Segling och skärgård

Åbobon Lind flyttade till Helsingfors för 20 år sedan. Nu är han tillbaka i hemstaden där han har sin släkt och sina vänner. Det känns förstås bra säger han och konstaterar att staden ser helt annorlunda ut än då han lämnade den.

Han uppskattar den rika företagskulturen och affärsklimatet och förstås närheten till havet och skärgården.

– Jag seglade redan som barn i den åboländska skärgården och det har säkert bidragit till att jag har engagerat mig så mycket i frågor som har med gröna värderingar och naturskydd att göra. Nu är jag stolt att få jobba med de här frågorna och vara kapten på Elomatic.

Tom Lind

Född:1975 i Åbo
Bor:I St Karins
Familj: Fru, två barn (19&16 år) och en hund.
Plock ur karriären:
Forskare på ÅA 2002-2004.
Olika internationella projektroller bland annat i Pöyry-koncernen 2004-2009.
Prorektor på Arcada 2009-2011.
Ledande konsult på Accenture 2011-2012.
Olika chefsroller på Pöyry 2012-2019.
Vd/Affärsområdeschef på Stora Enso, Packaging Solutions Nordic, 2019-2023.
Kopplar av med : segling och skärgårdsliv.
Favoritplats i Åbo: Akademikvarteren och universitetsbacken.
Senast lästa bok: Anu Partanen: The Nordic Theory of Everything

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter