Förflytta dig till innehållet

Elkrisen stänger legendarisk Åbogrill som också presidentparet Koivisto gillade

två män sitter vid ett matbordKim Lund
Matti Willman och Rainer Sundberg äter alltid på Kallun Grilli då de är i Åbo hamn. ”Det är svårt att hitta sådana här traditionella grillkiosker”.

Klockan närmar sig 11 och magen kurrar hos de första lunchgästerna som stiger in i Kallun Grilli bredvid Pansiovägen. Rainer Sundberg och Matti Willman beställer varsin portion ”makkaraperunat”, det vill säga korv med potatis, och låter sig väl smaka.

– Vi jobbar med att serva räddningsflottar och räddningsbåtar på fartyg och alltid när vi är i Åbo hamn kommer vi hit. Här får man stans bästa ”makkaraperunat”. Kebabrestauranger finns det hur mycket som helst av, men nuförtiden är det svårt hitta sådana här traditionella grillkiosker.

en grillkioskKim Lund
Stänger på torsdag.

Snart får Sundberg och Willman söka sig ett nytt lunchställe. Kallun Grilli, som har funnits på samma plats ända sedan år 1977, stänger för gott på torsdag och med det går en bit av Åbos matkultur i graven.

Grillen grundades av Kalervo och Hannele Kodisoja i en tid då snabbmaten ännu var relativt okänd i Finland. Affärerna tog fart och ryktet om Kallun Grillis delikatesser spred sig snabbt.

Det nådde också presidentens sommarresidens Gullranda i Nådendal, berättar dottern Mari Kodisoja som sedan två år tillbaka driver grillen.

– President Mauno Koivisto och hans fru Tellervo brukade cykla här förbi på vägen till Runsala och stannade ofta på lunch. Som tack fick mina föräldrar år 1987 en inbjudan till självständighetsbalen på slottet, kanske presidentparet tyckte att det var deras tur att bjuda.

en gammal bild av ett par utanför en grillPrivat
President Mauno Koivisto och fru Tellervo Koivisto stannade ofta för att äta på Kallun Grilli. Bilden är från sommaren 1986.

Föräldrarna stängde grillen år 2019 och Mari Kodisoja som är utbildad florist och grafiker hade inga planer på att bli grillföretagare.

Coronapandemin då hon för det mesta satt hemma och funderade på vad hon skulle göra fick henne på andra tankar. Då en väninna föreslog att hon skulle ta över grillen tvekade Kodisoja inte länge.

en kvinna steker hamburgareKim Lund
Mari Kodisoja har drivit Kallun Grilli i drygt två år. På torsdag stänger grillen för gott.

Hon grundade ett eget företag och hyrde grillfastigheten av föräldrarna. Den 4 november 2020, mitt under coronapandemin, öppnade Kallun Grilli på nytt.

– Grillen har alltid varit en del av mitt liv och jag kände stark dragning tillbaka till platsen där jag tillbringat så mycket tid som barn och ung. Det var förstås en risktagning, men under coronaåren gick det bra. Restaurangerna var stängda, men vi fick sälja hämtmat och hade gott om kunder.

en kartaKim Lund/Mapcreator

Kallun Grilli har inte hakat på några vegetrender utan säljer mest rejäl ”karlamat”. Wurstburgare, hamburgare modell XXL och ”makkaraperunat”.

– Vi har nog vegetariska hamburgare och en grönsakstallrik på menyn, men de går inte åt, så varför ändra på ett vinnande koncept?

En man tar emot en hamburgare i en grillkioskKim Lund
Matias Moilanen har hört att Kallun Grilli ska stängas och ville därför sticka sig in och äta en XXL-hamburgare. Han serveras av Nina Jokelainen.

Men inte ens den goda grillmaten kan längre rädda Kallun Grilli. Lunchgästerna har blivit färre då många i stället tar lunchlådor med sig till jobbet eller köper butikernas färdiga matportioner som man värmer i arbetsplasternas mikrovågsugnar, säger Kodisoja.

Nu gör de skenande elpriserna, inflationen och de allt dyrare råvarorna att det inte längre går att driva grillen.

– Det känns som allt blir dyrare för varje dag som går, säger Kodisoja.

Kodisoja har på olika sätt försökt få ner på kostnaderna. En av de två anställda är permitterad, hon har sänkt inomhustemperaturen och stängt av en av korvgrillarna.

– Det blir för dyrt att ha den på hela dagen om jag säljer endast några korvar, säger Kodisoja.

en kvinna står bakom en disk i en grillkioskKim Lund

Vad Kodisoja gör nästa år är osäkert. Hon längtar efter att gå tillbaka till sitt jobb som grafiker, samtidigt som det känns svårt att lämna grilloset bakom sig.

– Kallun Grillis produkter är välkända och människorna har tyckt om dem, det vore synd om allt bara försvinner. Min dröm är att kunna kombinera grillföretagandet med att jobba med grafisk design. Tillsammans med min familj ska jag fundera på hur det kunde lyckas, någonting hittar vi säkert på.

Kallun Grilli hade också en filial på Salutorget. Den stängdes i mars 2015 då torgparkeringen började byggas och hela torget stängde.

Intresserad av att läsa fler ÅU-artiklar? Första månaden bara 1,00 €! Klicka här.

Dela artikeln

2 kommentarer: “Elkrisen stänger legendarisk Åbogrill som också presidentparet Koivisto gillade

 1. ÅU skrev

  Det stämmer att Softcell-grundaren Mikko Kodisoja är Maris bror.

  Men nu handlade artikeln om henne och de livsval hon och hennes föräldrar gjort oberoende av honom.

  Brodern har ingenting med grillen att göra och därför ser jag inga skäl att nämna sambandet mellan honom och resten av familjen.

  Hälsningar
  Kim Lund

 2. Johanna Lindholm skrev

  Är inte grundarna till denna lokala grill föräldrar till en av Finlands mest besktattade, en av Supercells grundare? Det är helt ok att grillen drivs på egen merit, men blir ändå lite konstigt om sambandet inte alls nämns. Förekommer ganska ofta i dagens rapportering överlag.
  Mvh, Johanna Lindholm, Hangö

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter