Förflytta dig till innehållet

Elflygplan i kommersiellt bruk redan 2028

blå botten med vit text där det står ÅU debatt

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Farkoster. Ett ganska unikt och intressant samförståndsavtal undertecknades nyligen mellan Ålands landskapsregering och det svenska bolaget Heart Aerospace Ab.

Ålands gynnsamma geografiska läge jämfört med Stockholm ligger tillsammans med Åbo och Helsingfors bäst till när det svenska företaget har sökt det mest optimala testområdet för sitt elflygplansprojekt.

Nyligen renoverade Finavia även Mariehamns flygplats, vilket inte bara omfattade landningsbanan utan även beredskapen för kommersiell drift av elflygplan.

Det nu undertecknade avtalet garanterar Ålands deltagande i den viktiga processen eftersom man har alla villkor som krävs.

Mariehamns flygplats är den bästa tänkbara, eftersom den fungerar som en lämplig länk och avståndet är perfekt till de närliggande storstäderna.

Näringsminister Fredrik Karlström (MSÅ) från landskapsregeringen har fungerat förtjänstfullt som primus motor för projektet för Ålands del och säger till tidningen Åland att han är mycket nöjd med tillkomsten av avtalet.

Elflygplan är framtidens bevingade bussar.

Per-Erik G. Cederkvist
Helsingfors

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter