Förflytta dig till innehållet

Elever i S:t Olofsskolan har förståelse för att Arkeas anställda strejkar — "Dumt att Åbo stad inte hämtar varm mat hit"

"En dundertabbe". Elevkårens ordförande Filip Schauman skräder inte orden då han talar om strejken och dess följder. Han ogillar att arbetarnas löner riskerar sänkas, och tycker också att Åbo stad borde hämta varm mat och sköta situationen i skolan bättre. I svart tröja elevkårens vice ordförande Lydia Brenner och i vitt Milda Isaksson.

”En dundertabbe”. Elevkårens ordförande Filip Schauman skräder inte orden då han talar om strejken och dess följder. Han ogillar att arbetarnas löner riskerar sänkas, och tycker också att Åbo stad borde hämta varm mat och sköta situationen i skolan bättre. I svart tröja elevkårens vice ordförande Lydia Brenner och i vitt Milda Isaksson.


Kalla köttbullar rakt ur paketet, chokladmjölk och smörgåsar. Eleverna i S:t Olofsskolan i Åbo är på onsdagen inne på sin andra dag med medhavd matsäck.
De flesta verkar äta i skolans matsal. Där har elevkåren ställt fram äpplen, bananer, knäckebröd och saft som Åbo stad erbjuder eleverna medan Arkeas anställda strejkar.
– Det hela är ett stort skämt, en riktig dundertabbe som påverkar oss elever mycket. Jag är kritisk till det som Åbo stad gör. Jag hoppas att Arkeas arbetares löner inte sänks. Strejken är inte deras fel, säger elevkårens ordförande Filip Schauman.
Elevkåren organiserar matutdelningen i matsalen eftersom strejken även innebär att skolan inte städas. Då sprids inte ätandet ut i resten av skolan, vilket skulle smutsa ner mera.
Skolan har sedan tidigare en matsalsjour som sköts veckovis av eleverna. Den underlättar ytterligare att matsalen hålls någorlunda snygg.
– Men om strejken pågår några veckor blir det nog grisigt här. Vi har nu med elevkåren tömt papperskorgarna, i går blev det elva sopsäckar, säger Schauman.
Matsäckar med. Wilma Hyvönen och Cecilia Mäki-Kultti tycker inte att det är roligt att tvingas använda sina egna fickpengar till mat. Båda fixar matsäckarna innan skoldagen inleds.

Matsäckar med. Wilma Hyvönen och Cecilia Mäki-Kuutti tycker inte att det är roligt att tvingas använda sina egna fickpengar till mat. Båda fixar matsäckarna innan skoldagen inleds.


I ett hörn av matsalen sitter Wilma Hyvönen och Cecilia Mäki-Kuutti med sina matsäckar. Även de har förståelse för arbetarna och tycker det är fel att deras löner riskerar sänkas. De tycker inte att det är roligt att tvingas använda sina egna fickpengar till mat.
Båda fixar matsäckarna innan skoldagen inleds.
– Man måste tänka till lite, så att man inte blir hungrig och arg under dagen. Jag skulle ändå hellre äta vanlig, varm mat. Det är dumt att Åbo stad inte hämtar varm mat hit medan strejken pågår, säger Hyvönen.
Ingendera är ändå så värst förtjusta i skolmaten, som de tycker blivit sämre de senaste åren. Kryddor saknas bland annat, tycker de.
De är också oroliga för att toaletterna blir för smutsiga.
– Om de inte städas nästa vecka blir det äckligt här.
Kalla köttbullar på menyn. Från vänster Mats Borg, Anton Österlund och Valter Stjernberg och Niklas Lundström längst fram till höger.

Kalla köttbullar på menyn. Från vänster Max Borg, Anton Österlund och Valter Stjernberg och Niklas Lundström längst fram till höger.


Mats Borg, Niklas Lundström, Anton Österlund och Valter Stjernberg stoppar glatt i sig kalla köttbullar som de köpt själva.
– Om strejken fortsätter nästa vecka hålls det nog inte städat här, säger de.
Artikeln rättades 13.11 klockan 13.51. Max Borg heter inte Mats. 

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *