Förflytta dig till innehållet

Elever i Hovirinta skolbyggnad får inga tillfälliga baracker

I maj fick elever i Hovirinta skolbyggnad, som även rymmer S:t Karins svenska skola, undervisning utomhus. Skolan har länge dragits med bland annat problem med inomhusluften. ÅU-foto


Stadsstyrelsen i S:t Karins fattade beslut om budgeten på måndagskvällen. Mötet pågick länge – mellan klockan 14 och 23.
Hovirinta skola föreslås som väntat att renoveras. Rösterna föll 7–6. Svenska folkpartiet, De gröna, Vänstern och Centern röstade för en renovering men blev nedröstade av Socialdemokraterna och Samlingspartiet som är störst.
– Vi röstade även om flera tillfälliga baracker utanför skolan. Där föll rösterna 5–8, Vänstern röstade inte med oss där, säger SFP:s Åsa Gustafsson.
SFP, Centern och De gröna är i valförbund.
Hovirinta skolbyggnad har bland annat haft problem med inomhusluften en längre tid. Baracker finns redan på gården, men de rymmer inte alla elever. Några klasser undervisas på annat håll.
Åsa Gustafsson konstaterar att fullmäktige redan i juni fattade beslut om att alla elever ska inhysas i tillfälliga baracker. Men så har inte skett. Hon är mycket besviken på att SDP och Samlingspartiet körde över junibeslutet.
Nu ska några klasser undervisas i Liittois allaktivitetshus. Administration och hälsovård flyttas också utanför skolan till närliggande lokaler.
Det här bekymrar Gustafsson som undrar hur barnens säkerhet ska tryggas. Skolan är ansvariga för elevernas säkerhet – även för skolvägen.
SFP har länge drivit frågan om ett nybygge av Hovirinta i stället för renovering. Summan på 5,9 miljoner som stadsstyrelsen nu klubbat igenom kommer hur som helst inte att räcka, utan tilläggskostnader kommer att tillkomma, misstänker Gustafsson. Ett nybygge beräknades kosta 14 miljoner, men den summan tror Gustafsson hade kunnat fås ner.
Hon föreslog för fullmäktige att 200 000 euro fås för nya möbler till skolan. Men hon tror inte att summan räcker.
– Ett positivt beslut är att vi kommer att öka antalet språkundervisningstimmar som eleverna kan ha, säger hon.
Hela budgetförslaget för 2018 godkändes. Staden gör ett plusresultat på 130 000 euro. Investeringar på 26 miljoner godkändes.
Stadsfullmäktige ska ännu godkänna stadsstyrelsebesluten. som sitter måndagen den 13 november klockan 18. Fullmäktigemötena är öppna för alla så om föräldrarna till eleverna i Hovirinta vill gå dit kan de göra det.
Läs även våra tidigare artiklar:
Hovirinta skola renoveras trots SFP:s protester
Ingen klarhet i Hovirinta skolbyggnads öde

Inga konkreta beslut om Hovirintaskolan

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter