Förflytta dig till innehållet

Elever från Korpo och Nagu intervjuade författare på bokmässan – hela klassen har jobbat med böckerna hela hösten

Ingrid Jansson
Elever från Korpo intervjuar Johanna Holmström.
Prata bok. Oliver Söderholm (fr.v.) intervjuade författaren Johanna Holmström tillsammans med Karin Johansson, Luca Scavio och Felicia Hagström.

I torsdags åkte niondeklassarna från Skärgårdshavets skola i Korpo, tillsammans med niorna från Kyrkbackens skola i Nagu, till Helsingfors för att se pjäsen ”Själarnas ö” på Svenska teatern och besöka bokmässan.

För en del av eleverna var mässan extra spännande.

Fyra Korpo-elever intervjuade Johanna Holmström om boken ”Själarnas ö” och fyra Nagu-elever intervjuade Karin Erlandsson om boken ”Minkriket”.

Jobbat med böckerna hela hösten

Enligt Ingrid Jansson , lektor i modersmål och litteratur, är Läscentrets projekt Prata bok ett mycket viktigt och omtyckt sätt att få jobba med litteratur.

Arbetet med böckerna påbörjades redan vid skolstarten.

”Själarnas ö” är åter högaktuell i och med pjäsen på Svenska teatern som eleverna också fick se, tack vare bidrag från föreningen Hem och Skola.

– Vi har arbetat jättemycket med boken ”Själarnas ö” och det har varit en lång process. Boken handlar ju om psykisk ohälsa och hur kvinnor blev behandlade på den tiden. Boken är tung, men eleverna har inte lämnats ensamma i processen. Vi har kunnat dra paralleller till hur utmattade småbarnsföräldrar kan få hjälp idag, jämfört med hur det var förr, berättar Jansson som ett exempel på hur de arbetat.

Klassen har hittat på frågorna

Klassen har tillsammans tagit fram ett tjugotal frågor som fyra av ungdomarna ställde författarna på bokmässan. De har alla fått läsa sig hur man ska intervjua och anpassa sina frågor till svaren, men också hur man kan bemästra sin nervositet.

– Bokmässan är ett ypperligt tillfälle att få eleverna att verkligen jobba på frågorna tillsammans då det är en intervju som sker på riktigt, säger Jansson.

Inom projektet ska eleverna ännu skriva artiklar för Läscentrets tidning där de ska jämföra bok och teaterpjäs. Jansson hoppas att hon får en möjlighet att ta med Korpoeleverna till Själö eftersom det visat sig att bara en av eleverna besökt ön. Hon tycker att projekt som Prata bok är viktiga.

”Eleverna borde läsa fler böcker”

– Eleverna borde läsa flera böcker. Om hemmen inte lyckats uppmuntra tillräckligt mycket till läsning, får vi försöka få dem att komma i kontakt med litteratur i skolan, säger Jansson.

Tuuli Meriläinen
(Fr.v.) Felicia Hagström, Karin Johansson, Luca Scavio och Oliver Söderholm har tillsammans med hela klassen läst boken Själarnas ö. Ingrid Jansson tycker att projekt som Prata bok är viktiga.

ÅU frågade fyra ungdomar från Skärgårdshavets skola i Korpo om deras läsvanor och om boken Själarnas ö.

  1. Hur mycket, och vad, läser du?
  2. Vad tyckte du om boken Själarnas ö?
  3. Vad det något i boken som berörde dig extra mycket?
  4. Hur var det att intervjua Holmström inför publik?
Oliver Söderholm

Oliver Söderholm
– Jag läser inte normalt så mycket, men läser jag så är det främst jaktrelaterade böcker eftersom jag håller på med älgjakt.
– Boken ”Själarnas ö” var bra, men den hade svårt språk. Det var intressant att få veta vad som hände på Själö på den tiden, det var ju många dåliga händelser.
– Det som jag minns bra är början av boken då Kristina dränker sina barn.
– Det var roligt att vara på scen, första gången i livet. Det var en stor publik, vilket var överraskande.

tonårsflicka med blå tröjaTuuli Meriläinen
Karin Johansson

Karin Johansson
– Jag läser varje kväll, mest romaner. Böckerna tar en bort från det vanliga livet och in i en annan värld. Jag läser böcker som baserar sig på verkliga händelser. Helst läser jag skräckböcker.
– Boken är bra och detaljerad, man fick bra inblick i hur de levde på Själö.
– Jag tyckte synd om kvinnorna i boken för allt som hände dem.
– Nervöst men roligt, författaren var trevlig och pratglad. Eftersom vi var väl förberedda och hade bra frågor var jag inte så nervös för diskussionen.

tonårskille med svart huvtröjaTuuli Meriläinen
Luca Scavio.

Luca Scavio
– Jag läser inte böcker så ofta, mest blir det artiklar och nyheter på telefonen. För det mesta läser jag om texter som handlar om politik, geografi och historia.
– Boken är spännande, men språket var svårt. Boken var fängslande och man ville fortsätta läsa den då man börjat.
– En sak som fastnat i minnet är början, då Kristina dränkte barnen.
– Jag trodde att jag skulle vara rädd för att uppträda framför en publik men jag klarade mig rätt bra.

tonårstjej med rosa huvtröjaTuuli Meriläinen
Felicia Hagström

Felicia Hagström
– Jag läser inte så mycket, men ibland då jag kommer över någon bok så läser jag. Jag gillar deckare. Då jag var yngre gillade jag Lasse & Maja-böckerna. Mest läser jag lokalnyheter på telefonen.
– Jag tycker boken var medryckande, den fick mig att läsa framåt för jag ville veta vad som skulle hända sedan.
– Jag tycker att Kristinas öde berörde mig mest.
– Det var en intressant och rolig upplevelse att diskutera med en författare på scen. Författaren var pratsam och intressant att lyssna på.

Intresserad av att läsa fler ÅU-artiklar? Första månaden bara 1,00 €! Klicka här.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter