Förflytta dig till innehållet

Ekta Bryggeri kommer närmare kunderna – öppnar gastropub i centrum av Ekenäs

Här bakom glasdörrarna i Arkadens arkad kommer man att kunna följa med Ekta Bryggeris produktion.

Det doftar starkt av kanel och stjärnanis när man kliver in i Ekta Bryggeri på Bryggerigården i Ekenäs. Det vankas äppelglögg. Det lär fastna i kläderna. Men värre kan man lukta. Och det är sista gången det görs glögg på bryggerigården. Under vårvintern flyttar bryggeriet till Arkaden i centrum av Ekenäs där man startar en gastropub i anslutning till produktionen.

– Vi startade 2016. Tanken har alltid varit att höja volymerna. Vi fick en möjlighet att förnya maskinparken och blev erbjudna lokaler i Arkaden där vi kunde kombinera bryggeriet med en gastropub, säger Jonas Salminen, vd för och grundare till Ekta Bryggeri.

Tanken på en pub i anslutning till bryggeriet har alltid funnits.

– I och med att jag har ett förflutet i restaurangbranschen har jag alltid drömt om en plats där vi kan servera våra produkter med någonting gott att äta. Men det hade krävt stora investeringar för att göra det här. Och vi skulle ändå ha varit lite avsides. Fast det känns tråkigt att lämna Bryggerigården kommer vi nu närmare kunderna. Även om vi ligger ganska centralt nu också är vi lite för långt borta för att man skulle sticka in sig spontant. Det rör sig betydligt mer folk i centrum.

– Man ska inte heller sticka under stol med att vi har en bättre vinstmarginal när mellanhänderna blir färre. I framtiden tänker vi att vi säljer ungefär hälften till butiker och restauranger och hälften själva. Båda hjälper oss att föra fram vårt varumärke.

Jonas Salminen med öl i handen.Kristoffer Nöjd
För att hedra Bryggerigårdens traditioner har Ekta Bryggeri tagit fram en porteröl. Bryggverket är köpt av Kimito Brewing Company.

Man har nyligen inskaffat ett bryggverk från kollegorna på Kimito Brewing Company och några extra tankar.

– Nu har vi möjlighet att ta fram nya produkter och en betydligt större kapacitet än tidigare. Vi kan höja volymerna och hålla en jämnare kvalitet.

Till de nya produkterna hör en pale ale och en porter.

– Hultmans Bryggeri och Ekenäs Porterfabrik som verkade på Bryggerigården tidigare var kända för sin porter. För att hedra det här huset ville jag brygga en porter innan vi flyttar.

Ekta Bryggeri gjorde sig till en början kända med sin cider, gjord på äkta franskt vis.

– Vi kommer fortsätta utveckla våra ciderprodukter. Men vi kommer också att bredda vårt ölsortiment. Det är svårt att hålla intresset uppe med bara en sort.

Bekvämare på heltid

Salminen har jobbat på heltid i bryggeriet sedan 1 november. Tidigare var bryggeriet en tidskrävande sidosyssla.

– Sedan 2016 har jag bryggt nästan enbart tidiga morgnar och sena kvällar. Att få jobba fullt ut med bryggeriet ger helt andra möjligheter till utveckling och underlättar vardagen.

Just nu jobbar han med julsäsongens och den inkommande sommarens produkter. Därtill planerar han den nya restaurangverksamheten i Arkaden.

– Tanken är att anställa en person från och med mars som skulle jobba med produktion och i puben. Till sommaren behöver vi några personer till.

Ekta Bryggeri, i ArkadenKristoffer Nöjd
Bakom de täckta fönstren i det före detta bankhuset i Ekenäs centrum växer gastropuben fram.

I de nya lokalerna i Arkaden, det före detta bankhuset vid Långgatan i Ekenäs, är arbetet i full gång. Själva puben byggs i lokalen där bland annat Jerry’s Music och senast en frisörsalong har verkat. Där blir ett 50-tal kundplatser, bardisk, ett litet restaurangkök och toaletter.

Från puben har man tillgång till en terrass mot Drottninggatan med utsikt över bland annat det nya konstmuseet Chappe.

Vid behov, om det är fråga om något större evenemang till exempel, har man möjlighet till fler kundplatser i arkaden som löper genom byggnaden. Det är också i arkaden man kan följa med bryggeriprocesserna genom glasväggar, eller varför inte gå en rundtur med provsmakning?

Jonas Salminen i den blivande puben.Kristoffer Nöjd
Jonas Salminen framför stället där bardisken kommer.

Tanken är att ”Ekta Bryggeri & Gastropub” ska öppna under vårvintern.

– Jag tror att det finns efterfrågan på en plats dit man kan komma på en öl eller ett glas vin med något gott tilltugg utan att behöva känna att man måste äta en hel middag. Det är också den respons jag fått på våra planer.

På den tapasaktiga standardmenyn kommer det att finnas ett urval charkuteriprodukter, ostar och oliver av vilka man också kan köpa med sig hem.

– Är man hungrig efter det kan man ta en kall eller varm sandwich, säger Salminen.

Man kommer också att ordna temakvällar och gästspel. På våren kommer till exempel Salminens barndomsvän och före detta kollega, Pontus Dahlström, att göra ett gästspel med sin kock från den populära kvarterskrogen Kolonialen Bislett i Oslo.

Varmt och välkomnande

Jonas Salminen eftersträvar en varm, välkomnande och internationell atmosfär med intryck från tapasbarer i Barcelona, nämnda Kolonialen i Oslo och andra ställen han besökt under årens lopp.

– Det ska vara allt annat än stelt. Alla ska känna sig välkomna.

Salminen passar på att tacka hyresvärdarna Susanna och Mikael Renlund för ett gott samarbete och villigheten att investera i fastigheten. Vill man ta en titt på hur arbetet i Arkaden framskrider kan man besöka stället den 10–11 eller den 17–18 december då man ställer i ordning en pop up-affär med produkter från bland annat Ekta Bryggeri, Backers Baker, Billnäs Chocolate Factory, Raseborgs Fermenteri och Magnus Svennblads ost.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter