Förflytta dig till innehållet

Ekotrend sporrar till konsumtion

Ekologiska hyllmetrar. Allt fler vill sminka sig och smörja in sig i ekologiska produkter.

I fjol handlade finländare kosmetika och hygienartiklar för 346 miljoner euro. I den summan ingår både syntetiska och naturliga produkter.
Jouni Nissinen är skyddschef på Finlands naturskyddsförbund. Han säger att ökad konsumtion alltid har en negativ inverkan på miljön.

– Det är klart att en hållbar konsumtion är sådan att vi köper så lite som möjligt. Men förstås är det bra att förflytta konsumtionen till ekokosmetika, eftersom den är mer miljövänlig, säger han.

Även om de kemiska ämnen i syntetiska skönhetsprodukter skapar problem för naturen och människan när det kommer till exempel till mikroplaster sätter Nissinen det i proportion till andra föroreningar skapad av människan.

– I jämförelse med vilka kemiska utsläpp som bilturismen orsakar nu under semestertider är kemikalierna från skönhetsprodukter ganska små, säger han.

En ekologisk livsstil innebär inte att man bara byter ut all kosmetik mot naturlig kosmetik. Det handlar också om att lägga om sina köpvanor.

Framför allt ska man försöka undvika att köpa produkter man testar en eller två gånger och sedan slänger, säger Noora Shingler som är redaktör och en av kvinnorna bakom bloggen Kemikaalicocktail.

År 2011 gav hon ut boken ”lingon och läppstift” om ekologiska val när det gäller mat och kosmetika.

– Det är inte hållbart att köpa på impuls och sen slänga dem, inte ens hur ekologisk produkten är, säger Shingler.

Hon tror ändå att priset på de ekologiska produkterna, som är aningen högre än för syntetiska, gör att tröskeln att impulsköpa smink blir högre.

– När man betalar mer, köper man inte vad som helst, säger hon.

Shingler skulle vilja se att konsumenter är mer kritiska till det stora utbudet av olika krämer i handeln.

– Jag tycker konsumenterna borde vara mer kritiska till det också att behöver man verkligen en kräm för varje kroppsdel? Det gäller vare sig det är naturkosmetika eller inte.

Ökad efterfrågan på ekologiska produkter kan sätta press på de stora kosmetikamärkena och ge dem incitament till att använda naturliga ämnen i sina produkter.

– Jag kan inte förstå varför produkter fortfarande innehåller kemikalier, hormonstörande ämnen och plaster när man kan göra naturliga produkter, säger Shingler.

Kemikalierna och de hormonstörande ämnena från syntetisk kosmetika bryts inte ner i naturen utan lagras istället i till exempel fisk som vi sedan äter.

– Från naturens synvinkel är naturlig kosmetika ett jättebra val. De ämnen som finns i naturkosmetika känner naturen igen och kan bryta ner.

Även produktionsmässigt är ekoprodukterna en vinst för naturen. Beroende på vilket certifikat produkten är märkt med finns olika krav på naturvänligheten i produktionen.

Största delen av de cirka tio ekocertifikat som finns inom EU kräver att man tar naturen i beaktande i hela produktionskedjan. Även förpackningarna ska vara nedbrytbara eller av plast så att man kan återvinna dem.

Även om naturliga produkter är bättre för miljön och i förlängningen våra kroppar kan det ändå finnas risker också i naturliga ämnen och många ämnens påverkan på människor är ännu outforskat.

Som exempel nämner Shingler Tee tree olja som är ett väldigt starkt ämne. Hon påminner också om att naturkosmetik inte passar alla och att för vissa allergiker kan det passa bättre med syntetiska produkter.

– Det är synd, men en realitet. Det att något är naturkosmetika innebär inte att det inte skulle framkalla allergier. I naturen finns många ämnen man kan vara allergisk mot.

Läs även: Ekologiska skönhetsprodukter vinner terräng

Andrea Södergård

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter