Förflytta dig till innehållet

Ekenäs bokkalas nobbar Janouch

ÅU-foto
böcker bilbiotek

Litteraturfestivalen Bokkalaset i Ekenäs drar tillbaka sin inbjudan till svenska författaren och sexrådgivaren Katerina Janouch.

Janouch är omdebatterad, och har den senaste veckan anklagats för sexualiserande och kränkande kommentarer på Twitter mot riksdagsledamoten Rossana Dinamarca (V).

Tidigare har Janouch syn på invandring också debatterats häftigt.

Rederiet Viking Line meddelade nyligen att de avbryter samarbetet med Janouch, och nu går Bokkalaset i Ekenäs en liknande väg.

I ett pressmeddelande skriver arrangörerna:

– I det här skedet meddelar Bokkalaset att Katerina Janouch inte deltar i festivalen såsom tidigare meddelats. Vi hade sett fram emot Janouchs deltagande i festivalen, men eftersom fokus för tillfället ligger utanför de teman Bokkalaset vill presentera för sin publik, har styrgruppen för Bokkalaset beslutat att dra tillbaka sin inbjudan. Vi vill att Bokkalasets fokus skall hållas vid litterära samtal. Som arrangörer är vi imponerade över att Bokkalasets program väcker så stort engagemang. Några aktiva personer har även kontaktat arrangörerna och det är vi glada över. Frågan om att författare fungerar som åsiktsbildare är viktig men komplex, vilket diskussioner också i sociala medier har visat. Vi hoppas att diskussionen fortgår i lämpligt forum.

Bokkalaset ordnas den 9–13 november.

Man vill lyfta fram finlandssvensk och nordisk litteratur genom författarmöten, diskussioner, seminarier och verkstäder. Jubileumsåret till ära ligger fokus på inhemsk litteratur, meddelar festivalen.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter