Förflytta dig till innehållet

Egentliga Finland förlorar Wallin

RÖSTKUNG. Stefan Wallin fick nästan tiotusen röster i riksdagsvalet 2015.


Svenska folkpartiets riksdagsledamot Stefan Wallin ställer inte upp i riksdagsvalet 2019 i Egentliga Finlands valkrets. Wallin redogör för sitt beslut i en kolumn i dagens ÅU.
– Dels känner jag att det är klokt att sluta då det känns som bäst, dels vill jag inte bli en propp som hindrar SFP-återväxten i Egentliga Finland från att avancera i politiken, skriver Wallin i det pressmeddelande han sänt ut.
Wallin, 50, uppger att han nu är öppen för helt nya utmaningar på arbetsmarknaden.
– Jag tänker mig att 20 år i rikspolitiken och minister- eller medarbetarerfarenhet från sju regeringar och sju olika ministerier kan ge något slags marknadsvärde.
Wallin räknar med att hans erfarenheter och kontaktnät från politik och förvaltning kan ”återvinnas” inom den privata eller tredje sektorn. Han påpekar också att det för honom är främmande att helt stänga dörrar bakom sig.
– Därför utesluter jag inte heller möjligheten att den politiska karriären ännu kan fortsätta, i andra sammanhang. Det återstår att se.
Tolv år som representant för Egentliga Finland i riksdagen känns lagom, skriver Wallin. I de tre val Wallin har ställt upp har han i snitt fått över 11 000 röster. Förtroendet för att arbeta för stad och skärgård i riksdag och regering har varit en stor ära, enligt Wallin.
Wallin inledde sin rikspolitiska karriär som ministermedarbetare för Ole Norrback och Jan-Erik Enestam 1994–2000. Efter fyra år som andra redaktör på ÅU återvände han till politiken och blev statssekreterare vid Miljöministeriet 2005.
2006–2012 var han SFP:s partiordförande. Wallin har varit miljöminister och nordisk samarbetsminister, kultur- idrotts-, och jämställdhetsminister samt försvarsminister. Sedan 2016 är Wallin ordförande för svenska riksdagsgruppen.
 
Du hittar Stefan Wallins ÅU-kolumn här.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter