Reportage
Efterlängtad storsatsning i Kasnäs tar form – vd: "Då man en gång gör gäller det att göra ordentligt"
Ett stort grått restaurangkomplex tornar upp sig bakom Kasnäs Handel och restaurangen Kasnäs Paviljong, alldeles intill hamnen och havet.
Det här är en enorm satsning för familjeföretaget på Kasnäsudden – dock inte större än fiskmjölsfabriken som inledde sin verksamhet år 2016.
Vd Wilhelm Liljeqvist, som leder företaget i andra generationen, är av åsikten att utveckling är nödvändigt. Då man en gång gör gäller det att göra ordentligt.
Butik nere, restaurang uppe
På nedre planet ska det bli butik, café med lätt lunch och ett bageri som ska serva hela uddens behov.
Här flyttar också Petri Järvinens guldsmedsaffär in, som tidigare fanns i Kimito centrum.
På våning två, dit man vid behov kan ta sig med hiss, kommer restaurangen att ta plats. Kabinett blir det i var ända och köket blir öppet.
Det nya komplexet byggs ännu närmare havet än nuvarande restaurang. Utsikt över havet har man både från uteserveringarna på bägge plan och från de stora fönstren som vetter mot hamnen.
Aktuellt på bygget just nu är att resa mellanväggar och innertak, sedan att spackla och måla.
– Bra har det gått, vi har ju kommit så här långt. Intressant och utmanande är det att vara med om en sådan här fin satsning. Det här blir en riktig pärla, säger lokala Staffan Sjöblom, som håller i trådarna för bygget.
Mer svängrum för butik och restaurang
Byggnadens ytan är 1 400 kvadratmeter. Enligt Liljeqvist växer ytan inte så mycket jämfört med tidigare plats, men den stora skillnaden är att den nya byggnaden är mer ändamålsenlig och därför känns mycket större.
Liljeqvists syster Henrika Enestam, ansvarig för bland annat butik och restaurang, väntar ivrigt på de nya utrymmena. Köket i nuvarande restaurang är utbyggt, men enligt Enestam kommer väggarna nu emot, vilket också gäller butiken.
Nuvarande butik och restaurang, byggd på 60-talet och tillskarvad i fler repriser, har enligt Liljeqvist länge varit i behov av renovering. Men en sådan lösning hade blivit dyr.
– Visst blir ju det här också dyrt, men nytt är ändå nytt, säger Liljeqvist och berättar om hållbara lösningar som uppvärmning med spillvärme och nedkylning från berget.
Enligt Liljeqvist och Enestam hade redan deras far, företagsgrundaren Jörgen Liljeqvist en vision om att bygga nytt på udden. Men tidigare har det inte varit ekonomiskt möjligt.
Snabbt har det gått
Nybygget startade i september, vid jul kunde man sätta på värmen och innan sommaren är det tänkt att man ska kunna välkomna kunderna. Nuvarande butiks- och restaurangbyggnad kommer man att riva innan midsommar.
Den nya byggnaden har man kunnat resa så här snabbt i och med att den är byggd i element. Väggarna, både de i trä och de i betong, kommer från Österbotten, medan takelementen är tillverkade i fabrikshallarna i Dalsbruk.
Liljeqvist beskriver utsidan som en blandning av gammalt och nytt. Färgskalan är grå och byggnaden kläs med brädfodring. Den första våningen är i betong, medan fasaden upptill är i trä.
En byggnad med en extra tvist
Huvudplanerare för projektet är lokala Lilian Karlsson, som tidigare bland annat lett projektet med Söderlångvik gårds museirenovering. Hon har tillsammans med ägarna utformat byggnaden för att den ska gynna Kasnäsudden och ge ett lyft och en helhetslösning för restaurang och butik.
– Eftersom verksamheten är säsongsbetonad var det viktigt att överväga hur stor byggnaden ska vara, för att man ska uppnå balans. Sommartid behöver den svälja mycket folk, men på vintern är här mindre kommers, säger Karlsson.
Vidare säger hon att det viktigt att byggnaden passar in i miljön, men samtidigt har en extra tvist. Den fungerar som ett landmärke både för båttrafikanter som kommer havsvägen och för dem som kommer med bil.
Plats för dubbelt fler restauranggäster inne
Restaurangens omtyckta fisk- och skärgårdsbord håller man fast vid. Inomhusplatserna kommer enligt Enestam att fördubblas från hundra till tvåhundra plus uteservering.
– Den största förändringen blir att vi kommer att baka våra egna pizzabottnar i en italiensk pizzaugn, säger Enestam.
För Kasnäs Handel kommer det att bli mer plats och synlighet. Liksom tidigare satsar man på lokalt och närproducerat. Fisken kommer att få betydligt större plats än hittills då fiskdisken från skärgårdstorget flyttar in.
Enestam känner en viss oro då det kommer till att hitta personal inför säsongen. Med nybygget växer verksamheten och följaktligen kommer man att behöva mer personal än tidigare.
– Hela året behöver vi personal, till köket, till salen, till butiken, till bageriet. Jag hoppas att intresserade modigt hör av sig, säger Enestam.
Hon räknar att man vid högsäsong behöver ha en personal på cirka 50 personer sammanlagt vid Kasnäsuddens enheter.