Förflytta dig till innehållet

Efterlängtad poäng för ÅIFK på tionde försöket

Mats Lundberg
Tvåvägskung. Kristian Jansson (t v) gjorde ett gigantiskt arbete både framåt och bakåt.

Efter nio raka nederlag tidigare i höst lyckades Åbo IFK omsider öppna poängkontot i årets FM-säsong i handboll. Mötet med kusinföreningen från Helsingfors på lördagen i Samppalinna blev en jämn kraftmätning matchen igenom.

Vid fulla 60 minuter stod siffrorna 31 lika på resultattavlan. I paus ledde Åbokamraterna med en boll, 16–15.

– Äntligen, utbrast hemmatränaren Aku Kuusisto efter röken skingrat sig. En oerhört viktig och samtidigt så välförtjänt poäng för oss. Lagmoralen firade stora triumfer i dag och vi kämpade oss verkligen till det här oavgjorda resulatet.

Han berättar att uppladdningen under veckan varit långt ifrån den optimala. Influensan har härjat i laget, viktiga pjäser som kaptenen Niklas Manderoos och Rasmus Norström saknades i uppställningen.

– Fast den här gången bestämde vi att inte hitta några bortförklaringar. I stället kavlade vi upp ärmarna och slet stenhårt för varandra. Segern låg inom räckhåll men ännu i dag fick vi nöja oss med en poäng.

Efter att ha legat under praktiskt taget hela första halvleken, jobbade sig ÅIFK kort före halvtidsvilan både i kapp och förbi. I andra halvlek var rollerna ombytta med hemmalaget i ledningen och HIFK som jagande part.

Med knappa kvarten kvar var ledningen vid ett par tillfällen uppe i fyra bollar, men gästerna hade inte gett upp. De stångade sig fram till likaläge och hade också en chans att avgöra. Det sista skottet gick förbi och ÅIFK hann ännu med ett anfall som kunde gett dem segern.

– Vi spelade perfekt fram Liam Ranta-aho till ett läge men han missade. Rutinen räckte inte för full pott men vi ska vara stolta över den poäng vi ändå fick med oss. Speciellt de unga killarna visade framfötterna, säger Kuusisto.

Förutom Ranta-aho, som tack vare ett samarbetsavtal med Pargas IF i division 1 fick sin första match i FM-ligan, tog även målvakten Eero Virtanen för sig med flera eleganta parader efter sidbytet. Gott om speltid fick också Robin Keto och Cajus Maskula.

De mer rutinerade pjäserna Kristian Jansson, Wilhelm Hammarberg och Aleksandar Trenchevski kommer likaså från drabbningen med godkända papper. 36 år unge Jansson slet för två i båda riktningarna och belönades för det med fulla tre stjärnor efter slutsignalen.  

ÅIFK–HIFK 31–31 (16–15)

ÅIFK: Mirsad Tursunovic, Eero Virtanen – Wilhelm Hammarberg 8, Aleksandar Trenchevski 6, Valter Georgs 5, Kristian Jansson 4, Ilija Krstevski 2+1, Liam Ranta-aho 2, Cajus Maskula 2, Elias Nyman 1, Robin Mattsson, Robin Keto, William Malkamäki, William Sjöblom.

Domare: Mikael Voionmaa–Sami Kinnari.

Planens lirare: Kristian Jansson, ÅIFK.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter