Förflytta dig till innehållet

Efter kritiken: ÅA inför könsneutrala WC-symboler

Könsneutral symbol. Åbo Akademi


Efter ÅU:s rapportering den 16 mars om klagomålen på de könsneutrala toaletterna rättar sig nu Åbo Akademi efter kritiken.
– Med facit i hand kan vi konstatera att det har skett missförstånd under processens gång, skriver rektor Mikko Hupa i ett pressmeddelande.
Då universitetet införde könsneutrala toaletter i höstas valde man att använda sig av traditionella symboler för män och kvinnor, även om ÅA:s jämställdhetskommitté rekommenderat en könsneutral, icke-binär symbol.

Symboler för man och kvinna har använts sedan de könsneutrala toaletterna togs i bruk i höstas. ÅU-foto


Dessutom gjordes också de stora toaletterna med flera bås om till unisextoaletter, trots att kommittén rekommenderat att bara göra om enrumstoaletterna.
Det här fick genusforskaren Panda Eriksson, medlem i jämställdhetskommittén, att reagera. I ÅU uttryckte Eriksson sin besvikelse över att universitetet ger sken av att vara jämställt, trots att ledningen inte beaktat jämställdhetskommitténs önskemål.
Åbo Akademi tar nu i bruk könsneutrala symboler och texten ”WC” på de toaletter som är avsedda för en person.
Större toaletter med flera bås förblir skilda dam- och herrtoaletter.
– Det är beklagligt att frågan om könsneutrala toaletter tagit en negativ vändning, även om avsikten varit att respektera och inkludera alla, oberoende könsidentitet, skriver Hupa i pressmeddelandet.
 

Dela artikeln

En kommentar: “Efter kritiken: ÅA inför könsneutrala WC-symboler

  1. Förundrad skrev

    Håhå, har dom inget viktigare att göra på ÅA? Huvudsaken är väl att det finns tillräckligt med toaletter.

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter