Förflytta dig till innehållet

Efter kritik hittade Pargas stad på nytt sätt att bekämpa vresrosen: Ta spaden i hand och gräv upp växten själv!

Wikimedia

rosenbuskeWikimedia

Vresrosen är en invasiv art. Foto: Wikimedia


Pargas stad skriver på sin hemsida att de inleder bekämpningen av den invasiva arten vresros mekaniskt. Detta efter att staden fick stor kritik för planerna att använda bekämpningsmedlet glyfosat för att utrota växten.
Staden uppmanar nu alla Pargasbor att delta i arbetet. Intresserade ska ta kontakt med stadsträdgårdsmästare Daniel Falck per e-post (daniel.falck@pargas.fi). Staden erbjuder utrustning och ger anvisningar för dem som vill hjälpa till.
Det var i måndags som Pargas stad meddelade på Facebook att de kommer att spruta glyfosat  i närheten av familjehuset Ankaret och Kyrksundet och i närheten av gångtunneln under Skärgårdsvägen vid skolcentret i Pargas. Inlägget väckte en kritikstorm på Facebook och staden meddelade senare samma dag att de avvaktar med bekämpningsmetoden.
Till ÅU sade stadens trädgårdsmästare Daniel Falck att den mekaniska metoden att gräva upp och rensa rosenbusken är en mera tidskrävande och ineffektiv metod. Men om Pargasborna nu ställer upp på talko kanske bekämpningen av vresrosen ska lyckas utan bekämpningsmedel?
Vresrosen

 • Vresrosen (Rosa rugosa) är en invasiv art som enligt statsrådets förordning senast från och med 1.6.2022 ska börja utrotas. Då träder odlingsförbudet i kraft.
 • Arten är vanlig i parker och trädgårdar i Finland, men också vid vägrenar.
 • Den förädlade versionen av arten med flera kronblad kommer fortsättningsvis att vara tillåten efter 2022 och behöver inte utrotas.

Läs också: Pargas stad backar efter kritiken – skjuter upp bekämpningen av vresrosen

Dela artikeln

2 kommentarer: “Efter kritik hittade Pargas stad på nytt sätt att bekämpa vresrosen: Ta spaden i hand och gräv upp växten själv!

 1. Mats Fagerlund skrev

  Demoniseringen av glyfosat saknar proportioner, såsom så mycket annat som det förs kampanjer kring på sociala media. Korrekt använt hade glyfosat varit både effektivt och tryggt. Nu kommer arbetet att bli ogjort till största delen.
  Det är bra att lyssna på invånarna, men drev på facebook är inte alltid representativa eller vettiga uttryck för opinionen. Samma opinionsbildare som tidigare i somras klagade över att grönavdelningen inte har resurser att klippa gräset tillräckligt ofta vill nu belägga dem med hundratals timmar av extra jobb.

 2. Göran Ek skrev

  Lycka till med spaden och få bort alla rötter och delar av rötterna.
  Har Pargas faktiskt ingen liten grävskopa att gräva med istället för att komma med tanken om talkoarbete? Tanken är bra men hoppas att medborgarna är klokare och själv hyr en grävskopa, för ingen har lust, viljan eller orken att gräva i hård packad mark närmare en meter djupt samt rensa bort varenda centimeter av en rotbit så att rosen inte kommer upp på nytt nästa år.
  Bra att medborgarna reagerade på användningen av glyfosat men dåligt av Pargas att kasta bollen över till medborgarna för att kassan sinar.

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter