Förflytta dig till innehållet

Efter Fortumstrulet – nu bygger regionens avfallsservice själv ekokraftverket

Ständigt sopproblem. Åboregionen står igen utan en hållbar lösning för sina hushållssopor som en konsekvens av en färsk dom i Marknadsdomstolen. ÅU-foto

Sydvästra Finlands Avfallsservice Ab (LSJH) och Salon Kaukolämpö Oy grundar ett bolag för att bygga ekokraftverket i Korvenmäki i Salo.
Anläggningen ska bland annat ersätta förbränningsverket i Oriketo i Åbo som stängdes för flera år sedan.
Ekokraftverket i Salo är kraftigt försenat. Bolaget Ekokem, som numera heter Fortum Waste Solutions, vann i tiderna kontraktet att bygga verket.
Men ett konkurrerande bolag klagade på hur upphandlingen gick till, vilket ledde till en rättsprocess.
Och sedan, när bygget fått grönt ljus, meddelade Fortum att de inte avser bygga kraftverket enligt den ursprungliga överenskommelsen.
Det ledde till att LSJH hotade Fortum med rättsliga åtgärder för avtalsbrott.
Nu har LSJH alltså beslutat att bygga ekokraftverket  själva med Salon Kaukolämpö, i ett bolag där båda parterna äger 50 procent.
Målet är att kunna börja bygga 2018 och att kraftverket är klart i slutet av 2020.
Byggkostnaderna uppskattas till 110 miljoner euro.

Ägs av 17 kommuner

  • I ekokraftverket behandlas och utnyttjas invånarnas brännbara avfall, från vilket separat insamlade återvinningsbara avfallsfraktioner och farligt avfall har sorterats bort redan i hemmen. Ekokraftverket tar emot avfallet från invånarna i LSJH:s 17 ägarkommuner, bland dem Åbo, Pargas, Kimitoön och S:t Karins. I anläggningen produceras närenergi för invånarna och företagen i Salo.
  • Avfallsenergibolaget fungerar enligt Mankala-principen och delar inte ut dividender, utan den ekonomiska nyttan stannar i sydvästra Finland och kommer tillbaka till invånarna i form av förmånliga avfallshanteringskostnader. Jämfört med den nuvarande situationen blir den årliga inbesparingen drygt 4 miljoner euro, vilket betyder 10 euro per invånare. En del av den ekonomiska nyttan allokeras till att utveckla återvinning och cirkulär ekonomi.
  • Topinpuistos centrum för cirkulär ekonomi, som kommer att byggas på Toppå avfallscentrals område i Åbo, förbereds som en del av projekthelheten. Ekokraftverket stöder även att avfallscentralen Korvenmäki i Salo utvecklas till en tillväxtplattform för cirkulär ekonomi, heter det i ett pressmeddelande.
  • Sydvästra Finlands Avfallsservice (LSJH) ägs av 17 kommuner. Det sköter för kommunernas del om organiseringen av invånarnas avfallsservice och avfallsrådgivningen. Också den offentliga sektorn samt skol- och hälsovårdsbranschens aktörer är bolagets kunder. Verksamhetsområdet har cirka 414 400 invånare, antalet fritidsbostäder är cirka 34 000.
  • Källa: LSJH

LÄS OCKSÅ:

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter