Förflytta dig till innehållet

Efter attacken: Åbopolitiker vill ha is i magen

Torghörnet. Salutorget i Åbo efter knivdådet 18.8. Foto: Jan-Ole Edberg

Flera tongivande politiker i Åbo använder nästan samma fraser när de talar om hur fredagens knivattack möjligen förändrar någonting i politiken.

De vill nämligen mana till lugn, och säger att det ännu är för tidigt att dra slutsatser. De poängterar att ingenting i de politiska besluten som påverkar staden Åbo ens ska få förändras på basis av fredagens tragedi.

– Om händelsen skulle leda till någon kursändring skulle terrorismen ha vunnit, säger Nicke Wulff, gruppordförande för Svenska folkpartiet.
– Vi är samma människor nu som vi var innan fredagens händelse och de värden vi vill försvara är desamma. Att vi på sikt frågar oss om något och vad som kunde göras annorlunda i Åbo är naturligt, men en enhetlig linje om viktiga värderingar är ännu viktigare än förr.

I den största fullmäktigegruppen i Åbo, Samlingspartiet, har ledamöterna inte ännu diskuterat händelsen sinsemellan men ordförande Olli A. Manni säger direkt att det nu är mycket viktigt att ha is i magen.

– Jag tror inte händelsen ger bestående förändringar i våra värderingar, det ska den inte få göra.

– Den väldigt tudelade debatten i samhället överlag bekymrar mig, det är viktigt att vi kan alla kan leva fridfullt tillsammans.

– Sen har Åbo förstås orsak följa med arbetsfördelningen stat och kommun i flykting- och integrationspolitik, men i princip anser jag att den är bra skött på riksnivå även nu.

Också SDP:s gruppordförande Piia Elo tycker att frågan om något förändras i Åbopolitiken kommer för snabbt inpå händelsen.

– Allt är så nära inpå oss ännu och vi är alla starkt berörda av det som hände. Att betona samhörighet och respekt för andra är viktigt, men jag tror inte att vi ännu ens är förmögna att se om vi politiskt borde betona något nytt eller annorlunda.

Grönas gruppordförande Niina Rantalainen tror att det kan vara direkt farligt att fatta långtgående politiska beslut på basis av händelsen.

– Först när vi har fått mer uttömmande svar om vad som låg bakom attacken vet vi mer. Vi måste ge oss till tåls och lyssna när experterna ger svar.

I höstens budgetbehandling i Åbo är det inte alls omöjligt att De Gröna för fram större satsningar på till exempel integrationsfrämjande socialt arbete, säger Rantalainen, men det är något som partiet skulle tala för oberoende av den här händelsen och att mannen fanns bland som har ansökt om asyl.

ÅU lyckades inte nå Sannfinländarnas gruppordförande Ville Tavio, men han hade igår gjort ett uttalande om att de som har fått avslag på sin asylansökan eller befinner sig i en asylprocess inte borde få undervisning i finländska grundskolor. Han hänvisade i uttalandet till uppgiften om att den terrormisstänkta har fått finskaundervisning i Puropelto skola i Åbo. De politiska förändringar Tavio har föreslagit är beroende av statliga, inte kommunala, beslut.

 

 

 

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter