Förflytta dig till innehållet

Eemil Viro stor hjälte i förlängning – TPS klart för final

glada ishockeyspelareHC TPS
TPS är klara för final efter att ha slagit ut HIFK.

För första gången på elva år spelar TPS om FM-guldet i ishockey. Åbolaget tog vara på den första matchbollen på måndagen genom att i förlängning besegra favorittyngda HIFK med 3–2 efter förlängning.

Backen Eemil Viro, som också avgjorde en av kvartsfianlerna mot Pelicans, skrev in sig som hjälte 8.54 in extra perioden. I en tilltrasslad situation framför HIFK-kassen höll sig Viro framme och forcerade in det avgörande målet.

TPS vinner matchserien med 3–1 och får i finalerna med start på fredag utmana grundserieettan Rauman Lukko i bäst av fem matcher. Hur det än går kommer med andra ord hockeyguldet att landa på västkusten.

Gästerna från Helsingfors hade dubbelt fler skott på mål än TPS i inledningsakten. Ändå var det hemmalaget som hade tredjedelens klart fetaste målmöjligheter.

Redan i första bytet hade Juuso Pärssinen en utmärkt chans att ge sitt lag ledningen. Plötsligt stod han öga mot öga med Frans Tuohimaa i IFK-buren som dock var följsam och hann avstyra innan Pärssinen förmådde avsluta.

En dubbel farlighet uppstod drygt halvvägs in i perioden. Mikael Pyyhtiä jagade i kapp en förlupen puck och fick i väg ett skott som Tuohimaa räddade. Returen gick rakt ut till Pärssinen, kassen gapade tom men på något märkligt vis lyckades hann missa.

Nollan sprack i stället när TPS i öppningen av andra perioden fick eftermiddagens andra möjlighet i numerärt överläge. Ruslan Ischakov prickade in det viktiga 1–0-målet förbi en totalt skymd Tuohimaa. Framför honom stod Petteri Wirtanen och dolde sikten på ett förträffligt sätt.

TPS kunde följa matchplanen till mitten av perioden men under de nio–tio sista minuterna fram till andra pausen fick IFK allt mer att säga till om.

Det började med en andra utvisning för felaktigt byte. Den svartvita boxen pressades tillbaka djupt ner i egen zon och puckarna haglade på och förbi Karri Rämö som åter vaktade målet i frånvarande Andrej Karejevs ställe. Men inget skott hittade in.

En dum tripping på Henrik Larsson i mittzon gav en ny chans för Helsingforsarna med en man mer på isen. Det blev för mycket för Rämö och uteförsvaret. Jesse Saarinen åkte alldeles för lätt in i slottet placerade pucken bakom målvakten i dennes plockhandskhörn.

Utjämningen markerade en vändpunkt. HIFK-spelarna repade ytterligare mod och knappa fyra minuter senare skar Henrik Borgström in framför kassen och sprättade upp 1–2 i nättaket.

Det såg mera svart än vitt ut för TPS då Josh Kestner nästan från ingenstans kvitterade på ett hårt och distinkt direktskott. Ruben Rafkin var djärv i sitt förarbete från blå linjen. 2–2 och förlängning fick vaska fram en vinnare.

TPS–HIFK 3–2 eft. förl. (0–0, 1–0, 1–2, 1–0)

I: –.

II: 21.51 Ruslan Ischakov (Henrik Larsson) 1–0 (pp).

III: 45.19 Jesse Saarinen (Teemu Tallberg, Sebastian Dyk) 1–1 (pp), 49.11 Henrik Borgström (Micke-Max Åsten, Johan Motin) 1–2, 54.14 Josh Kestner (Ruben Rafkin, Markus Nurmi) 2–2.

Förl: 68.54 Eemil Viro (Kestner, Rafkin) 3–2.

Utv: T 4×2 min, H 3×2 min.

Mål/pp: T 1/3, H 1/4.

Mv: Karri Rämö T 14+8+11+6=39, Frans Tuohimaa H 7+8+4+5=24.

Skott: 43–67 (13–18, 13–22, 7–18, 10–9).

Domare: Antti Boman–Kristian Vikman.

Planens lirare: Josh Kestner, TPS.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter