Förflytta dig till innehållet

Dyrare eldistribution från Caruna – ytterligare en prishöjning väntar nästa år

Pixabay
ellinjer i solnedgång

Elnätsbolaget Caruna meddelar att man kommer att höja sina eldistributionspriser från och med den första januari 2023. Bolaget hänvisar till ökade kostnader i största allmänhet, och påpekar att även räntorna har stigit.

Priserna stiger för kunderna vid Carunas båda distributionsbolag.

Priserna för Caruna Ab:s kunder stiger i genomsnitt cirka 3,9 procent, inklusive skatt. Senast höjde man priserna för tre år sedan, även då med cirka 3,9 procent i snitt.

För Caruna Esbo Ab:s del (Esbo, Grankulla, Kyrkslätt, Joensuu centrum) stiger priserna i snitt cirka 2,9 procent, inklusive skatt. Priserna har senast höjts för fem år sedan med sju (7) procent, och i fjol sänkte Esbo sina priser med 2,5 procent i snitt.

— För tillfället påverkar den markanta och oväntade kostnadshöjningen vår investeringsförmåga, och vi har varit tvungna att bedöma prissättningen för våra båda distributionsbolag. Byggandet av elnätet är 10 procent dyrare för oss i år, och i synnerhet har priserna på råvaror och bränslen gått upp mycket, säger Carunas ekonomichef och vice vd Noora Neilimo-Konto i bolagets pressmeddelande.

Elnätsbolagen har en central roll som garanter för energiförsörjningen i Finland.

— Vi ser till att elnätet klarar av våra kunders ökade energiförbrukning samt utnyttjandet av förnybar energi. I och med Rysslands anfallskrig i Ukraina har läget trappats upp, vilket ställer krav på att utveckla elnätet inom en stram tidsram, säger Neilimo-Konto.

Prishöjningen sker i två delar

För en höghusinvånare stiger priset i genomsnitt med 0,47 euro per månad inom Caruna Esbo Ab, och 1,08 euro per månad för Caruna Ab, räknat med en årsförbrukning på 2 000 kWh.

För den som bor i ett eluppvärmt egnahemshus stiger priset inom Caruna Esbo Ab i genomsnitt 1,94 euro och inom Caruna Ab med 4,63 euro per månad, räknat med en årsförbrukning på 18 000 kWh.

Från Caruna uppskattar man att priserna kommer behöva höjas ungefär lika mycket till under den senare halvan av 2023 till följd av inflationen och kostnadsökningarna.

— Vi förstår kundernas oro över vinterns energikostnader, och därför har vi delat upp prishöjningen i två delar. Behovet för den senare höjningen kommer att bedömas under den första halvan av år 2023, säger Neilimo-Kontio.

Dela artikeln

En kommentar: “Dyrare eldistribution från Caruna – ytterligare en prishöjning väntar nästa år

  1. Claseric Gull skrev

    Är denna höjning lagligt, Caruna är redan nu dyrast i hela landet, hoppas att regeringen eller myndigheterna ingriper och stoppar detta röveri nu med detsamma, som sagt detta kan inte vara lagligt!

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter