Duospårvagnar utnyttjar spår som redan finns – tysk lösning har lyckats bra
Stefan Holmström 23.03.2021 20:03
Den här duospårvagnen har haft en stor effekt på passagerarsiffrorna i Karlsruhe i Tyskland. Foto: F. Kämpe / Wikipedia En så kallad duospårvagn kan vara en lösning för både små…
Den här artikeln är exklusiv för ÅU:s betalande läsare.
Våra nyhetspaket ger dig fri tillgång till alla
Åbo Underrättelsers nyheter, reportage och artiklar på webben.
Din senaste betalning gick tyvärr inte igenom, men det kan du lätt åtgärda genom att gå in på ”Mitt konto” och antingen prova igen eller byta kort.
Vi ser att du för tillfället inte har någon prenumeration hos oss. Du kan väldigt enkelt starta en genom att, välja den prenumerationsform som passar dig bäst här.
Var vänlig vänta.
Stefan Holmström
Ge respons åt redaktören
Dela artikeln
I Finland är spårbredden 1524 mm, medan spårbredden i Europa är 1435 mm. Jag sommarjobbade som ”rallare” år 1974 i Hangö. Då slog vi element med båda bredderna, det var nog en stor skillnad egentligen på Finska och Tyska spårbredden. Det byggdes spår för Superfast i Hangö frihamn. Jag kollade att spårvagnarna i Tammerfors får spårbredden 1435mm, medan Helsingfors kör på 1000 mm.
Tack för kommentaren. Och om spårvägsspåren i en stad ska ha samma spårvidd som järnvägen, kan kurvorna inte lika tvära som i exempelvis Helsingfors, där spårvagnarna har en smal spårvidd (bara 1000 mmm). Ju bredare spårvidd, desto större utmaning i stadsmiljö. /Stefan Holmström
Några iakttagelser;
1. Järnvägens spårbredd är olika i Tyskland och Finland. (Ryssland och Finland har samma)
2. Duo spårvagnar trafikerar också mellan Newcastle och Sunderland (20 km mellan städerna, med tåg kommer man endast till Newcastle)