Förflytta dig till innehållet

Dumpa social- och hälsovårdsreformen!

Åbo Underrättelsers logo

Jag är bara novis på hälsovårdspolitik, utom det att jag följt med hur min 87-åriga svärmor skötts i Suolahti, som numera hör till Äänekoski. Och jag är imponerad och tacksam över hur bra samhället tagit hand om henne som på senare år blivit en storkonsument av många olika vårdtjänster!

Problemet är givetvis pengar då små fattiga kommuners ekonomi har kunnat ruineras bara av några enstaka sjuklingar. Då jag nu gett mig in i kommunalpolitiken har jag därför lusläst en hel del papper ovh rapporter om den stora social- och hälsovårdsreformen. Genom att skapa nya häsovårdsområden eller landskap som i huvudsak måste producera servicen som offentliga tjänster, och säga upp de avtal som kommunerna

nu har med den privata sektorn, påstås de flesta problem kunna lösas. Vackra ord på klatschiga hemsidor, men mycket lite konkret. Marknadsföringsproffs och datanissar har engagerats för att övertyga folk om att regeringens reform är bra.

Till att börja med ska över hälften av kommunernas skatteintäkter övertas av staten, som i sin tur sedan ska fördela dem på 21 hälsovårdsområden (landskap) enligt vissa principer, som dock är ganska oklara. I ett senare skede ska landskapen beviljas beskattningsrätt, och de ska styras av representanter som väljs separat. Landskapen ska samtidigt få ännu mera uppgifter.

Vi får då parallellorganisationer till kommunerna, parallella budgeter, parallella fullmäktige, parallella byråkratier.

Om problemet är en åldrande befolkning, brist på vårdpersonal, och brist på pengar i fattiga kommuner, tycker man med enkelt österbottniskt bondförnuft att inget av dessa problem kan lösas genom att skapa nya jättelika byråkratier och massiv transaktion av skattemedel från en ficka till en annan.

Snarare är det ökat samarbete på gräsrotsnivå och tjänstemannanivå mellan kommunerna, optimalt utnyttjande av den privata sektorn, utveckling och diversifiering av statsbidraget till kommunerna, förbättring av utbildning (exempelvis omskolning av arbetslösa akademiker) och småningom förbättrad lönenivå inom vårdbranschen och kanske servicesedlar som kunde förbättra situationen.
Rätta mig gärna ni som är experter om jag är ute och cyklar.

Dela artikeln

2 kommentarer: “Dumpa social- och hälsovårdsreformen!

  1. Paul Lindberg skrev

    Man behöver inte vara expert för att inse, att det är någon
    annan, som är ute och cyklar med partipolitiska förtecken…
    Det blev en regeringsfråga förra valperioden 2015 – 2019.

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter