Förflytta dig till innehållet

Dubbla konserter för Pargaskören som satsar på stämning

Nästan hela Poprock-kören på gruppbild. Foto: Privat


Fjolårets konsert med den Kombi-baserade Poprock-kören i Pargas visade sig så populär, att alla inte fick plats – nu blir det två konserter.

Ridberg som ”boss” sedan 2014

Lördagen den 8 juni blir det inte en, utan två konserter i Manegen med Poprock-kören som leds av Riddo Ridberg. Kören som sorterar under medborgarinstitutet Kombi har grundat en egen förening som håller i trådarna för konsertarrangemangen.
Största delen av körens drygt femtio medlemmar deltar också i konserterna som kör igång klockan 17 och klockan 20.
– Själv har jag dragit kören sedan hösten 2014 och till en början gick den faktiskt under namnet ”rockkören”, men det fick vi ändra på, berättar Ridberg.

Inga noter, utan efter gehör

Inför konserterna övar kören undantagsvis i Malms skolas gymnastiksal (under terminen övar kören i Skräbböle skola), går det inte att missta sig om att medlemmarna verkligen har roligt tillsammans och njuter av att sjunga och uppträda.
Kören har också hunnit med en lägerdag i Sildala Bergvalla för ett par veckor sedan.
– Grejen är väl främst den att vi inte har några noter, utan sjunger efter gehör. Och vi sjunger i stämmor, ibland upp till fyrstämmigt, berättar körmedlemmen Nina Ekman.
Ridberg berättar att en stor del av körmedlemmarna har varit med i flera års tid – och att man under en termin hinner öva in omkring fem nya låtar.
– Vi får nog komma med önskemål också, men det är Riddo som i sista hand bestämmer vilka låtar vi tar med. Jag tror jag har lyckats få med en låt som jag föreslagit, berättar körmedlemmen Paula Granberg.
– Det är först och främst glädjen, energin och rytmen som vi satsar på, ibland litet på bekostnad av nyanserna. Men det ska synas och höras att vi har kul, säger Ridberg.

Ett fyrtiotal med på konserterna

Under konserterna i Manegen blir det ett fyrtiotal körmedlemmar som stiger upp på scenen – bland dem endast ett fåtal män.
– Han som varit med längst av herrarna har nog varit seg, och kontinuitet är ett av nyckelorden för oss, skrattar körmedlemmen Elise Kurtén.

Inte bara från Pargas

Körsångarna kommer från såväl Pargas som S:t Karins och Åbo.
– Måndagarna då vi brukar ha övningar är helt klart de bästa dagarna i veckan, inte alls tråkiga som de kanske annars skulle vara, säger Ekman.
Under konserterna i Manegen kommer kören att ackompanjeras av piano och trummor – och det utlovas låtar på både svenska, finska och engelska.
Konserten räcker cirka en timme och 15 minuter och man kan köpa biljetter i förköp hos Kelovee på Köpmansgatan.
 

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter