Förflytta dig till innehållet

Dubbelseger till Kimitonejdens skola i Mästare 9-deltävlingen i Pargas

Mästare 9-tävlingsbanan innehöll sex olika moment som representerade olika branscher. Foto: Mikael Heinrichs


I dag arrangerades lokaltävlingen för Åbolands del i den riksomfattande hantverksskicklighetstävlingen Mästare 9 för elever i årskurserna 7–9 i Axxell i Pargas. I årets lokaltävling, därifrån de två främsta avancerade till regionaltävlingen som hålls i Salo den 28 november, deltog sex lag.
Kimitonejdens skola hade tre lag i elden, Dalsbruks skola två och Sarlinska skolan i Pargas ett.
I år saknades lagen från S:t Olofsskolan i Åbo samt Kyrkbackens skola i Nagu och Skärgårdshavets skola i Korpo.

Presentation och rundvandring

– Under dagen fick eleverna också bekanta sig med Axxells utbud i regionen i auditoriet samt genom rundvandringar i skolan. Också utbildningarna som ordnas i Åbo var på plats och presenterade sig, berättar Regina Tyrsky från Axxell som fungerade som ansvarsperson för Mästare 9-lokaltävlingen.

På kosmetologutbildningens punkt skulle en i laget lacka en testpersons naglar så fort och snyggt som möjligt. Foto: Mikael Heinrichs


Bland uppgifterna i årets tävling fanns att spika ihop en terrasstrall, att identifiera olika köksredskap, att para ihop länder med deras valuta och valutaförkortningar, att koppla en eldosa för att få både optisk och akustisk signal, att lacka naglar samt att slå knopar.
Tävlingen i Axxell avgjordes i två heat med tre lag var och de två lagen med de snabbaste tiderna gick vidare till regiontävlingen. Från regiontävlingen avancerar det snabbaste laget till den riksomfattande finalen som hålls i Jyväskylä i maj nästa år.

Kimitodominans i år

De två snabbaste tiderna i år kom i det andra heatet, där Kimitonejdens skolas lag 3 var snabbast med en minuts marginal till tvåan från samma skola. I vinnarlaget tävlade Linus GrönholmJulia Byman och Ulrika Laurén.

Vinnarlaget med Linus Grönholm, Ulrika Laurén (i mitten) och Julia Byman från Kimitonejdens skola får sina diplom av Regina Tyrsky (t.v.). Foto: Mikael Heinrichs


Vilken uppgift var svårast och vilken lättast i dag?
– Elkopplingen var svårast medan knoparna var lättast, konstaterar trion.
Vad tyckte ni i övrigt om tävlingen?
– Det var riktigt roligt, säger Julia Byman.
De har inga desto större planer på vad de ska öva på inför regiontävlingen i Salo om en dryg månad, utan litar på att det går bra trots det.

Resultaten:

  1. Kimitonejdens skola 3, tid 14.03
  2. Kimitonejdens skola 2, 15.03
  3. Sarlinska skolan, Pargas, 16.27
  4. Dalsbruks skola 2, 16.49
  5. Kimitonejdens skola 1, 18.35
  6. Dalsbruks skola 1, 20.51

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter