Förflytta dig till innehållet

Du slarvar väl inte med att ta hand om hunden i hettan?

Foto: Pixabay


Efter vinterns kyla är det bra att påminna sig om att sommarens hetta kan vara en utmaning för många hundar. Men hettan är inte den enda risken för hundens välmående. Nyfikna hundar kan råka ut för det ena och det andra om deras ägare inte ser upp.

– Värmeslag är en verklig risk på sommaren. Speciellt känsliga för värme är hundar med korta nosar, valpar och seniorhundar, säger Kennelförbundets veterinär Liisa Lilja-Maula i ett pressmeddelande.
Det är viktigt att man aldrig lämnar hunden i en het bil och ser till att hunden alltid har tillgång till dricksvatten och skugga. Ifall en hund drabbas av värmeslag kan den kylas ner till exempel med hjälp av våta handdukar. Efter ett värmeslag är det alltid bra att ta hunden till veterinären för en kontroll.
Hundar som tycker om att simma kan kyla ner sig själv om de får möjligheten, men ibland kan det bli för mycket av det goda. Speciellt hundar med tjocka pälsar kan få utslag på huden om pälsen inte hinner torka ordentligt mellan simturerna. Hundar ska också undvika att simma i vatten med blågröna alger.
En annan utmaning är huggormar och fästingar. Det finns flera olika preparat för att bekämpa fästingar och på platser där fästingar är vanliga är det viktigt att granska hunden varje kväll. Huggormar är också farliga i början av sommaren.
– Ett huggormsbett kan vara livsfarligt för en hund. Ifall hunden blir biten av en huggorm är det viktigt att hålla hunden så stilla som möjligt att giftet inte sprider sig, säger Lilja-Maula.
Helst ska hunden bäras in i bilen och omedelbart köras till veterinären. Veterinärer har olika preparat som hjälper mot huggormsbett.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter