Förflytta dig till innehållet

Du kan vara en av Julgubbens hjälpredor i Pargas också i år

Carina Holm
mammor och barn med tomteluvor
Julgubbens hjälpredor består bland annat av mammorna Erica Kraappa, Malin Helenius, Johanna Lindholm, Tanja Lehtonen och Kati-Männikkö-Vuori. Foto: Carina Holm

Omkring 400 paket delades ut via insamlingen Julgubbens hjälpreda i Pargas i fjol. Också i år behövs minst ungefär lika många julklappar till barn i mindre bemedlade familjer i Pargas.

– Vi tror att hjälpbehovet kan vara ännu större i år eftersom många är permitterade på grund av coronan. Samtidigt är det kanske färre som har möjlighet att hjälpa i år, av samma orsak, säger Erica Kraappa.

Eldsjälar samlar in juklapparna

Hon är en av eldsjälarna bakom insamlingen, som några frivilliga mammor ordnar för tredje gången.

Tidigare sköttes julklappsinsamlingen av en grupp inom Röda Korset, men numera har de aktiva ingen förening bakom sig, utan gör det på egen hand med hjälp av andra.

Insamlingen följer ett välbekant mönster sedan många år tillbaka. Den som vill delta kan ta en eller flera lappar från biblioteket i Pargas. På lappen står ålder och kön på ett Pargasbarn, som man sedan köper en julklapp till.

Nya gåvor, tack

Julklappen ska vara ny och vara värd minst 15 euro.

De färdigt inpackade julklapparna returneras sedan till biblioteket och delas ut med hjälp av stadens familjeenhet och församlingens diakoni. Också skolornas kuratorer har en viktig roll.

– Den som har det ekonomiskt svårt kan också själv ta kontakt med oss och skicka e-post till julgubbensapulainen@gmail.com. Det är en enda person som har tillgång till e-posten, så man behöver inte vara rädd för att ta kontakt.

Samtidigt betonar julgubbens hjälpredor att man kan få hjälp med julklappar till de egna barnen, men inte till gudbarn, barnbarn eller grannens barn.

Lego, sådant som glittrar och presentkort uppskattas alltid

– Fota gärna lappen, så att uppgifterna kan skrivas på en annan lapp, om den försvinner. Lappen ska fästas på julklappen, så att vi vet att det verkligen är en femårig flicka som får paketet avsett för henne, säger Malin Helenius.

De säger att lego går hem i alla åldrar, och att små flickor gärna vill ha sådant som glittrar.

– Ungdomar uppskattar presentkort, både till lokala affärer och till webbutiker, säger de.

Julgubbens hjälpreda 2020

Insamlingen pågår 9.11–5.12.2020. Den som behöver hjälp med julklappar till sina barn uppmanas mejla julgubbensapulainen@gmail.com senast den 30 oktober.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *