Förflytta dig till innehållet

Du borde göra något vettigt av ditt liv

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.


Är du mer effektiv då du jobbar hemifrån? Har du kanske mer timmar över nu för tiden?
Även om jag själv delvis tar hand om min dotter nu när jag jobbar hemifrån har nettoeffekten av samhällets nedstängning blivit ett överskott på oplanerade timmar. 
Enligt mig spenderar de flesta av oss (mig själv inkluderat) en enorm tid av att konsumera (både produkter och media) eller underhålla något vi redan har (saker och förhållanden). Jag tror aldrig att vi kommer ha finare klippta och ordnade gårdar i grannskapet än våren 2020!
Men vad gör all denna konsumtion och underhåll för din personliga utveckling? Som bäst hålls situationen som den är.
Nu när du har mer tid än du haft på länge är det dags att se sig själv i spegeln; är jag allt jag kan vara? Finns det något mer jag kan lära mig? Finns det något jag kan skapa?
Jag vill hålla oss kvar vid just skapandet. Det är något så hårdkodat i oss att njuta av något vi gjort själva, men det är så otroligt bekvämt att köpa sig till en färdig lösning.
Nu är den bästa tiden att ta ett steg i skapandets riktning. Jag lovar att tillfredsställelsen du får av en halvtimme av att skapa något eget är mer värd än en hel kväll sittandes framför skärmen.
Vad har du gjort då, Rasmus? Har du skapat något på sistone? I ärlighetens namn tänker jag ofta på att jag kunde skapa ännu mer än jag gör. Men ett par grejer har jag lyckats få in med den nyfunna tiden. Jag har:

  1. Översatt ett musikstycke från japanska till svenska och sjungit in det. Det var riktigt krångligt att få rimmen att fungera när jag översatte. Har nyfunnen respekt för alla som översätter texter i barnfilmer!
  2. Skapat ett nytt brädspel för familjer och vänner. Spelet heter Dårar till sjöss (Tollot Merellä) och kommer släppas till sommaren (håll utkik!). Det har tagit sina timmar att få all spelmekanik att fungera och hålla ordning på projektgruppen digitalt, men det är värt mödan.

Har du en idé som ligger vilande? Något som du kommit på men inte riktigt vetat hur du skulle gå vidare så du lämnade idén åt sidan?
Om det finns affärstänk i din idé har du nu en ypperlig chans att få ditt projekt framåt. Firman jag jobbar på, Boost Turku, håller i april en “pre-accelerator” vid fyra vardagskvällar och två lördagar.
Där får du hjälp att ta din idé framåt, stöd av erfarna coacher och motivation av de andra grupperna som deltar. Deltagandet är kostnadsfritt och självfallet online. Det enda du behöver är en idé och en vilja att anstränga dig för att se om det finns äkta potential.
En typisk kväll har en introduktion till ämnet på 15 minuter (digitalt), följt av individuellt/grupparbete gällande ämnet som tagits upp. Efter 10 minuter återgår alla till föreläsningsrummet (digitalt) och får följande uppgift. Så fortsätter det i ca 90 minuter. Det finns även coacher som virtuellt flyttar sig från grupp till grupp och stöttar arbetet framåt.
Vill du göra något mer med ditt liv än att bara konsumera eller underhålla; ta chansen. Fönstret med lediga timmar som uppstår vid förändring har en tendens att alltid stänga sig med tiden.
Och har du en vilande idé har det inte varit lättare att komma framåt än nu.
Du hittar mer information om pre-acceleratorn på Boost Turkus Instagram och Facebook.
Ser fram emot din ansökan!
Rasmus Basilier
Network Manager, Boost Turku Entrepreneurship Society

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter