Förflytta dig till innehållet

Du är i ett barns kropp utan att veta om det

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.


Neoteni är ett koncept inom biologi som innebär att djur blir könsmogna innan de egentligen är fullvuxna. På ett annat sätt kan man säga att drag från ungdomen finns kvar hos äldre individer.
Exempel på detta i naturen finns det gott om. Det finns till exempel en mexikansk salamander, kallad axolotl, som aldrig riktigt övergår till vad vi normalt skulle kalla fullvuxen.
Den behåller sina gälar utanpå kroppen men får fungerande lungor som en fullvuxen salamander skulle få. Som en hybrid av ett barn och en vuxen.
Att genomgå full metamorfos, att bli helt vuxen, är energikrävande. Ifall omgivningen inte ger en tydlig fördel till fullvuxna individer kommer de som är mer ungdomliga ha en fördel.
Över tiden driver det hela arten att bli ungdomlig.

Hunden, den barnslige vargen

Något mer begripligt för de flesta av oss är vårt kära husdjur, hunden. Eller djuret det var från början, vargen.
Det går att se med blotta ögat att relativt stora hundar såsom schäfrar ser ut som valpar i jämförelse med en varg. Men det är inte storleken som är poängen.
Till skillnad från axolotlens naturliga omgivning har vi människor varit den påverkande omgivningen för urvalet av hundar i tusentals år. Och vi har fokuserat på hundens personlighet. Den ska vara lydig, lojal och lättlärd.
Dessa egenskaper är som starkast i den unga vargen, vilket lett till att vi valt de mest ungdomliga exemplaren att avla kullar från. Över tiden har detta lett till att den moderna hunden egentligen aldrig blir vuxen.
Nu börjar det intressanta. Föreställ dig att du ser en bild med kranier från oss människor och vår närmaste släkting, schimpansen, sida vid sida varandra.
Skallarna är uppradade enligt ålder, där varje art har ett exemplar från ett litet barn, ett pubertalt och ett vuxet. Det du kommer se är att kraniet hos båda arter är sig lika i det lilla barnet.
Men sen händer det något. Schimpansen utvecklar en tydlig käke med vassa hörntänder och hård skalle. Men vårt människokranium ser mer eller mindre precis likadant ut som det gjorde som barn, bara att det är större.
Käken växer knappt, inga hörntänder växer ut, och skallen är stor och ömtålig, precis som den var som barn.

Forever young

Det visar sig att vi människor är ytterligare ett av naturens fall av neoteni, och det gäller inte bara vår skalle. Hela vår kropp är byggd som ett schimpansbarn.
Vi är hårlösa, har platt ansikte, stora ögon, liten näsa, små tänder, korta armar och långa ben och att vi har en upprätt ställning, precis som schimpanser då de är små.
Man kan säga att vi har haft en liknande evolutionär bana som hunden och axolotlen tillsammans. Det har skett ett naturligt och socialt urvalstryck där mer ungdomliga mentala förmågor varit en fördel.
Barnsliga drag som kreativitet, lekfullhet, förmåga att lära sig nya saker och fantiserande har drivit urvalet för människosläktet över miljontals år.
Effekten är att vi är en mycket intelligent och anpassningsbar varelse, men fysiskt sett otroligt klen och i viss mån mentalt instabil.
Men det som gör oss unika som människor är tyvärr de egenskaper som vi även idag anser är barnsliga. Att våga fantisera, hitta på saker utan att det nödvändigtvis leder till ekonomisk vinning, att delta i lekar (när vuxna gör det kallas det idrott eller spel). Och framförallt lära oss nya saker.
I stället för att se det barnsliga som något negativt, omfamna det och uppmuntra det!
Men barnsligheten kan gå till överdrift. Att vara en belastning på andra är även det något som hör barndomen till, men är negativt. Som vuxen behöver man bidra med mer än man tär för att samhället ska fungera.
Det är en balansgång. Men det är precis det som gör oss till människor.
Rasmus Basilier
Network Manager, Boost Turku Entrepreneurship Society
Ecosystem partner, GOOD STUFF Ventures, Tyskland
Ekonomie magister

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter