Förflytta dig till innehållet

Druvskolan — Riesling

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.


Riesling är en druvsort som har ett oförtjänt dåligt rykte. Den tyska nationaldruvan slog igenom i folkheen världen över under 1980-talet med ett ganska lågalkoholhaltigt vin som var sött och av tveksam kvalitet. Ryktet om den sötsli
skiga rieslingen har etsat sig fast och trots att Tyskland under 1990-talet inledde en rieslingrevolution håller sig ryktet kvar med tänder och klor.
Något som däremot lyckades var rieslingrevolutionen. I och med den så lärde sig Tyskland unga vinproducenter att framställa en högklassig riesling som är torrt, har hög syra och framträdande toner av gröna äpple och citrus – och långsamt, långsamt, börjar vinvärlden få upp ögonen för druvan igen.
I sommarvärmen, den som förhoppningsvis snart är här, finns det få saker som passar bättre än en källarkaly riesling (nu låter det som att jag har en vinkällare, men det är egentligen potatiskällaren på stugan det handlar om). Den höga syran gör att den känns fräsch, och fruktigheten är läskande utan att den blir sötsliskig. Ska jag välja en enda druva  för min sommarkonsumtion blir det utan tvekan riesling.
Överlag får du de mest prisvärda rieslinga om du håller dig till Tyskland, just i och med att rieslingen därifrån fortfarande kämpar med sitt rykte (och därmed inte är lika dyr). Men du kan också hitta prisvärda alternativ från till exempel Chile eller Österrike. Frankrike, eller specifikt regionen Alsace som ligger vid den tyska gränsen, gör utmärkt riesling, men det är sällan du hittar bra alternativ för under 15 euro.

Cono Sur Block 23 Riesling 2018, 13,99 €
Valle de Bio Bio, Chile
Produktnummer: 578227

Cono Sur har två olika rieslingar uppställda på Alkos hyllor, och den här må vara dyrare, men den är också betydligt bättre. Block 23 är ett komplext och bra balanserat vin, som ändå levererar den kännspaka karaktären hos en riesling med gröna äpplen och lime. Du hittar också toner av persika, honungsmelon och päron och vinet ger en fin underliggande mineralighet som alltid funkar bra i riesling.
Passar till fisk- och skaldjursrätter med rena smaker. Och sushi!

Reh Kendermann Riesling vom Kalkstein 2017, 12,98 €
Pfalz, Tyskland
Produktnummer: 543547

Pfalz är min absoluta favoritregion när det kommer till riesling, och det har att göra med att jag gillar viner med hög syra. I Pzalf finns mycket kalkhaltig jord, som ger den där nästan nålvassa syran som jag gillar. Det här vinet uppvisar just den karaktären, men bjuder förutom syrlighet också på mogna äpplen, gula plommon, lime och en lätt blommighet. Du hittar dessutom smak av mineraler och en viss örtighet i vinet. Finns också som lådvin.
Passar till fisk och skaldjur, men också som fördrink just tack vare den höga syran.

Rabl Steinterassen Riesling 2018, 13,99 €
Niederösterreich, Österrike
Produktnummer: 949237

Gillar du persikotoner? Då är det här ett vin för dig. Den här rieslingen erbjuder så tydliga persikotoner att man kunde tro att någon har gömt en muscatdruva i vinpressen, men det är faktiskt gjort på 100 procent riesling. Doften påminner mig nästan om Haribos persikogodis.
Vinet är däremot torrt, även om persikan i smaken ger en viss illusion av sötma. En blommighet finns också inblandad och en hint av mint. Syran är relativt hög, men inte lika framträdande som i de två vinerna ovan.
Passar bra till stekt vit fisk.
Mellan 13 och 26 maj håller Åbos restaurangen rieslingveckor. Det här är ett utmärkt tillfälle att bekanta sig med druvan. Kolla www.rieslingviikot.fi för mer
 
 

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter