Förflytta dig till innehållet

Drogbrotten ökar i sydvästra Finland — polisen orolig

Egendomsbrotten minskade i sydvästra Finland i fjol men andelen vålds-, trafik-  drogbrott ökade. Det här framkommer ur polisens statistik för fjolåret.
Totalt sett var antalet brott år 2017 och år 2018 på ungefär samma nivå, men den nya alkohollagen som trädde i kraft i fjol våras har syns i form av lite fler utryckningar.
— Antalet alkoholrelaterade uppdrag under morgonnatten har ökat en aning men det var väntat, säger Tapio Huttunen, polischef vid Sydvästra Finlands polisinrättning.
Antalet bedrägerier ökade i fjol med drygt 20%. Ökningen är märkbar och skiljer sig från resten av landet. Enligt polisen har det många gånger handlat om affärer på internet och lösningen på problemet är enligt polisen större försiktighet från kundernas sida.

Sexbrott mot barn ökade

Enligt polisens statistik ser också sexbrotten ut att öka i sydvästra Finland.
Jämfört med år 2017 rapporterades 3% fler sexbrott år 2018. Brotten är koncentrerade till Åbo och Björneborg.
Enligt polisen är den andel av sexbrotten som begåtts av människor med utländskt ursprung på nedåtgående men utgör fortfarande nästan 20%.
Andelen sexbrott som riktades mot barn ökade med nästan 9 % i fjol.
— Sexbrotten som riktas mot barn ser ungefär likadana ut oberoende av förövarens ursprung. Det vanliga är att offret och förövaren är bekanta med varandra sedan tidigare. Kontakten kan ha skett via internet eller till exempel på ett café, förklarar Huttunen. Ett typiskt fenomen är också att man ber om sexuellt färgade bilder och utövar utpressning med hjälp av bilderna.

Droger och rattfulla oroar

I ett pressmeddelande skriver Polisen att de drogrelaterade brotten ökar och att det oroar.
I fjol bokfördes 3273 drogbrott vilket är 14% mer än år 2017.
Drogbrotten är fortfarande vanligast på större orter men enligt Polisen förekommer det droger också på mindre orter och bland allt yngre personer.
Också andelen rattfulla ökade med drygt 11% i fjol.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter