Förflytta dig till innehållet

Ekonomie doktor Martin Nordell sadlade om till champagneexpert – här är hans dryckestips till Valborg

Martin Nordell. Foto: Fredrik Häggman


– Om jag får välja mellan vin och champagne väljer jag champagnen nio gånger av tio, berättar Martin Nordell från Åbo. Han är utbildad sommelier och jobbar nu heltid med vin av olika slag.
Men i grunden är Nordell ekonom. 2016 lämnade han in sin doktorsavhandling i ämnet företagets organisation och ledning vid Åbo Akademi, och inom maj får han också sin doktorshatt.
Vinintresset har alltid funnits, men omfattningen har breddats stort under de senaste åren.
– Det var när jag skrev min doktorsavhandling som jag kände att jag ville ha något annat att göra vid sidan av. Jag har alltid tyckt om vin och mousserande vin, men det var då det tog fart. Det här var för ungefär fem år sen.
Nordell gick sedan en Wine & Spirits-utbildning vid Viinikoulu Haaga, vid sidan om doktorsavhandlingen och sedan jobbet som rekryteringskonsult. Han har också tankar om att någon gång gå en masterutbildning, den högsta nivån inom vinvärlden.
– Ju mer jag lärde mig om vin, desto mer intresserad blev jag av de olika framställningssätten, om processen, regionerna och så vidare. Det var väl min forskarbakgrund som gjorde sig påmind.
För några år sedan började han också dra olika sorters tastingevenemang, som blev allt mer populära. Utbudet av svenska provsmakningar i Åbo var nämligen sparsmakat.
– Till slut så blev det så mycket jobb att jag blev tvungen att välja mellan skumpan och konsultjobbet. Det var inget svårt val att göra, säger Nordell med ett leende.
– Om man får jobba med det man är intresserad av så ska man göra det.
Nu för tiden är han en av två personer som driver företaget Viinikaverit, som erbjuder bland annat tastings för olika grupper och promotion för vinimportörer. Restauranger och barer kan också hyra in en sommelier för dagen, till exempel för en vinskolning.
Hur ser framtiden ut inom vin och mousserande?
– Trenderna de senaste åren är tastingmiddagar och lokalproducerat, så det blir säkert mer av den sorten. Det jag har märkt är att historier säljer. Människor vill inte bara dricka vinet, de vill se vem som har plockat druvan och veta vingårdens historia.
Eftersom Nordells specialområde är mousserande vin är favoritregionen given – Champagne. När han insåg att han borde specialisera sig på någon dryck var skumpan den mest naturliga.
– Man måste nischa sig eftersom det finns en så enorm variation inom dryckesfältet. Mousserande vin är dessutom unikt så till vida att det kan drickas till vilken maträtt som helst.
Också till rött kött?
– Jo, man kan göra till och med göra en hel flerarätters middag med olika sorters champagne. Till en tung huvudrätt med rött kött i fokus till exempel kan man välja en äldre roséchampagne, med kraftig smak.
Nordell kommer fira Valborgmässoafton på Vårdberget och då är drycken givetvis champagne. Exakt vilken sort det blir har han ännu inte bestämt.
– Det beror på flera faktorer. Är det en solig, varm dag vill jag ha en fräsch champagne med citrustoner, är det mulet vill jag ha en med mera kropp och smak.
Martin Nordells dryckestips till Valborg

1. La Marca Prosecco Extra Dry, Italien
Pris: 13,49 €
Druvsort: 100% Glera
Motivering: En perfekt aperitif en varm sommardag. Lätt, med fräscha päron- och citrustoner. Ska avnjutas mycket kall.

2. Rivarose, Frankrike
Pris: 14,98 €
Druvsort: Syrah och Grenache
Motivering: En nyhet för denna vecka. Lätt och somrig rosé, men med lite mer eftersmak vilket gör att den klarar av småplock och lätta ostar. Bärtoner och bra syra.

3. Bestheim Grand Prestige Crémant d’Alsace Brut 2011, Frankrike
Pris: 19,98 €
Druvsort: 100 % Pinot blanc
Motivering: Fräsch, med såväl äppel- och citrussmak som rostade toner av mandel och nötter. Har stått 18 månader med jäst på flaska vilket ger mer karaktär. Funkar också med lättare mat, såsom skaldjur.

4. Champagne Paul-Marie Bertrand Extra Dry, Frankrike
Pris: 41,54 €
Druvsort: 80% Pinot noir, 20% Chardonnay
Motivering: Har stått tre år på flaska. Chardonnayn har lagrats på ekfat vilket ger ekiga toner. Sockerhalten är på gränsen mellan torr och mycket torr, vilket ger bra balans med syran. En harmonisk helhet som är lätt att ta till sig.

5. Pertois-Lebrun Instant Champagne Brut, Frankrike
Pris: 57,98 €
Druvsort: 100% Chardonnay
Motivering: Tillverkad av ett litet familjeföretag. Har jäst fyra år på flaska vilket ger toner av rostade mandlar, toast, smör, och torkad frukt. Fräsch med lång eftersmak. Bra till all mat, eventuellt med undantag för nötkött. Passar utmärkt till sushi.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter