Förflytta dig till innehållet

Division 6-laget FC Snåbit stjäl stadionpremiären framför FC Inter och TPS

Robin Sjöstrand
Kvinna på läktare vid fotbollsplan där arbete pågår.
Ännu får FC Snåbit vänta på att hemmaplanen färdigställs, men Pia Kallio är ändå övertygad om att allt blir klart till premiären och lovar gratis korv till besökarna.

Måndagen den 22 maj tar FC Inter mot IFK Mariehamn hemma i FM-ligan i fotboll. Tanken var att den matchen skulle vara den första som spelas på den nya konstgräsplanen som just nu läggs på Kuppis stadion. Men det blir inte så.

I stället är det ett nybildat division 6-lag, FC Snåbit, som tar vara på premiären – dagen innan Inters match mot ålänningarna. Bakom den kuppen ligger lagledaren Pia Kallio.

– Jag var inne på bokningssystemet för matcherna och när jag skulle välja hemmaplan så gav systemet två, tre planer i Pansio som förslag. De var dessutom fullbokade. Jag började scrolla neråt i listan och rätt som det var dök Kuppis stadion upp och jag tänkte ”varför inte”, berättar hon.

Sedan dess har personer från både Åbos idrottscentral och från Finska bollförbundet varit i kontakt.

– De har frågat om jag är medveten om att jag har bokat stadion för hemmamatcherna, och jag har bara svarat att det är jag. Ingen har krävt att vi ska flytta matcherna, säger Kallio som tror att staden helt enkelt har räknat med att ingen vågar boka planen.

Närbild på en halsduk för laget FC Snåbit.Robin Sjöstrand
Ägg? Nej, det är en golfboll som den mustaschprydde herremannen på logon håller i. Golfen och skumpaglaset är en del av jargongen kring FC Snåbit.

Det är tydligt att det hela sker med glimten i ögat, men Kallio är noga med att säga att nu har det gått så långt att hon tänker se till att matchen faktiskt blir av.

– Om de ska flytta på oss får de nog visa var det finns uppbackning för en sådan åtgärd. I övrigt passar stadion bra ihop med vår image, säger hon och skrattar.

FC Snåbit gillar nämligen att spela på snobbtemat. Laget bildades 2020 av före detta Åbo United-spelare, för att spela i motionsserien i Åbo. Efter två segrar i den serien valde de inför den här säsongen att ta steget in i seriesystemet.

– Det är främst -02:or från Åbo United som spelar i laget. När de skulle välja namn så sa jag till dem att välja något roligt, och så blev det FC Snåbit, säger Kallio och visar lagets logotyp som föreställer en mustaschprydd herre med ett skumppaglas och… ett ägg?

– Det ska föreställa en golfboll enligt killarna, skrattar Kallio.

Snobberi med glimten i ögat

Lagets image har spridit sig också till anhängarna, som mest består av föräldrarna.

– Vi har omfamnat hela grejen och gjort det till en ”juttu”. Vi brukar åka med på matcherna som hejarklack – också i motionsserien. Vi skålar i champagne vid plankanten och är alltid glada. Det är ett sätt för oss att umgås, säger Kallio.

Vid seriefinalerna har anhängarna fixat tält och bjudit publik och motståndare på glögg.

– Och champagne. Alltid champagne.

Kallio säger att de nog fick en hel del blickar till en början.

– Det kom en del kommentarer om killarna verkligen behövde ha föräldrarna med. Men de vande sig efter ett par år, säger hon och skrattar.

Kvinna på läktare vid fotbollsplan där arbete pågår.Robin Sjöstrand
Lagledare Pia Kallio satsar nu fullt ut på att FC Snåbit ska få hålla sin match på Kuppis stadion. Hon bjuder bland annat in borgmästare Minna Arve till evenemanget. ”Min son, som är tränare för laget, frågade om det inte börjar räcka nu, men jag sa bara att ’Nej, nu kör vi!'”.

Att laget blir det som inviger planen har väckt både glädje och irritation. Kallio säger att hon inte förstår de som klagar.

– Vi vill ju att alla ska få spela här, och det är ju ett steg på vägen. Inter har dessutom visat sitt stöd – de tyckte att det var en bra idé, säger hon.

Motståndarna i de matcherna som är bokade till Kuppis har inte heller klagat.

– Och så är det ju, vem får nu chansen att spela på stadion om inte FC Snåbit fixar det, säger hon med glimten i ögat.

Om det blir champagne på stadionpremiären är ännu osagt, men lyx kommer definitivt att finnas närvarande.

– Jag har redan sagt att vi bjuder på grillkorv åt de tusen första på plats. Och inte någon sunkig mjölkorv heller, utan bra grejer. Och så fixar vi fyrverkeri också!

Kallio säger att hon tänker bjuda in borgmästare Minna Arve till matchen.

– Nu är det all in som gäller. Fotboll måste inte vara så himla allvarligt.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter