Förflytta dig till innehållet

Distansjobb är en tudelad succé

Möjligheten att jobba på distans har fått helt nya dimensioner under detta år. Distansjobb är en bra modell i många yrken, men avigsidorna av distansjobbet har fått relativt lite utrymme…

Redan prenumerant?

Dela artikeln

En kommentar: “Distansjobb är en tudelad succé

  1. Joachim Hesthammer skrev

    Ur texten framgår det många dimensioner och man kunde börja med en semantisk, pragmatisk och lexikalisk definition av distansarbete. Är det inte distansarbete att man går till ett kontor, stänger in sig i sitt rum eller sätter sig ner i ett öppet kontorslandskap och börjar beta av arbetsuppgifterna? Personligen har jag erfarenheter av att jobba som ’digital nomad’ vilket går ut på att man, som konstaterat, behöver ström, stabil nätuppkoppling och en dator.

    Arbetets natur är den främsta avgörande faktorn som styr huruvida distansarbete är möjligt eller inte. Oberoende arbetets natur blir följdfrågan – har det skett en digitalisering inom din sektor? Med andra ord – automatisering.

    Om vi tittar på tre yrkestitlar och undersöker möjligheterna för distansarbete;

    – bagaren
    – brandmannen
    – daghemspersonal.

    Bagaren behöver verktyg, råvaror, utrymme och logistik för att upprätthålla sin näringsverksamhet. Teoretiskt vore det möjligt att bagaren, genom LIDAR rörelse detektorer eller motsvarande teknologi, dokumenterar (bandar in) brödets alla tillverkningsskeden en gång. Algoritmen konverterar den tvådimensionella datan och mjukvaran styr hårdvaran. Hårdvaran är två robotarmar som nu följer bagarens exakta inlärda rörelser. Resultatet blir att bagaren behöver enbart fundera på logistik, städning och kan åta sig andra uppgifter.

    Brandmannen kunde, med rätt infrastruktur, sitta vid en enhet och på distans styra enheter som är skräddarsydda på branschens problemlösning. Inspiration kan hämtas från vapenindustrin som även den gått allt mera mot personallösa lösningar. Det blir högst sannolikt en flygande drönare hämtar katten som inte vill klättra ner från trädet.

    Daghemspersonalen är en svår nöt att knäcka. Jag har all respekt för länder som implementerar högteknologiska lösningar men att ersätta daghemspersonal med skärmar eller robotar ser jag som etiskt bekymmersamt. På lång sikt kan det leda till ett oerhört ovälkommet segregerat samhälle. Psykologer utrycker en ståndpunkt om att om barnet inte lärt sig grundläggande sociala färdigheter vid en ålder av tre är det mycket osannolikt att de lär sig dem.

    Teknologi är här för att stanna tillsvidare. Nu ser vi hur mekaniker, kirurger och konsulter använder sig allt mera av virtuell verklighet (virtual reality), förstärkt verklighet (augmented reality) och en kombination av båda utökad verklighet (extended reality).

    Arbete, oberoende om det är distans eller på plats, handlar om samarbete och växelverkan.

    I slutet av dagen finns det de som hellre får ett telefonsamtal framom ett textmeddelande, de som hellre samlas över en bit mat eller sportupplevelse och de som helst inte gör något alls. Det handlar om företagskultur, hur och med vem vill man jobba.

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter