Förflytta dig till innehållet

UPPDATERAD: Begränsningarna av rörelsefriheten anses nödvändiga – regeringens förslag har nu landat i riksdagen

Laura Kotila/statsrådets kansli
en kvinna står vid ett presspodium
Regeringens förslag om begränsningar av rörelsefriheten slår inte fast att butikerna måste stänga. Däremot förutspår statsminister Sanna Marin att många butiker frivilligt stänger då kunderna uteblir. Arkivbild

Coronaläget på en del håll i landet är så allvarligt att det nu är nödvändigt att införa begränsningar av rörelsefriheten, meddelar regeringen efter tre dagar av utdragna förhandlingar.

Statsminister Sanna Marin (SDP) säger på en presskonferens på torsdagseftermiddagen att regeringens förslag om tillfälliga begränsningar av rörelsefriheten har överlämnats till riksdagen tidigare under dagen.

Förslaget innehåller också ett förslag om munskyddstvång inomhus och i kollektivtrafiken.

Marin säger att Finland hittills har klarat coronaepidemin väl, men nu står vi inför en situation då de rådande begränsningarna inte längre är tillräckliga.

– Viruset sprids nu i sådana fritidssammanhang som de rådande begränsningarna inte kommer åt. Det handlar exempelvis om sammankomster i hemmen och privata fester.

De nya begränsningarna tillåter endast nödvändig rörelse inom det område som begränsningarna gäller. Exempelvis skulle det fortfarande vara tillåtet att ta sig till arbetet och att besöka mataffärer, apotek och sjukvården. Också att motionera utomhus eller rasta hunden skulle fortsättningsvis tillåtas.

Nya stöd utlovas till företagarna

Marin säger att regeringens mål med de nya begränsningarna är att minska de onödiga kontakterna människor emellan, inte att försvåra vardagslivet.

Exempelvis innehåller regeringens förslag inga bestämmelser om att butikerna måste stänga, utan förslaget slår fast att individerna endast ska utföra de ärenden som är nödvändiga.

– Många butiker kommer säkert ändå att stänga eftersom begränsningarna minskar på kundantalet, säger Marin.

Hon lovar ändå att regeringen för tillfället förbereder nya stöd för de företagare som drabbas av begränsningarna.

Institutet för hälsa och välfärds experter har bedömt att begränsningarna av rörelsefriheten och munskyddstvånget tillsammans skulle minska kontakterna med 25 procent och därmed ha en märkbar effekt på spridningen av viruset.

SPT direktrapporterade från presskonferensen som regeringen höll på torsdagseftermiddagen:

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter